Prima pagina

Tariceanu: Demisionez lunea viitoare

14.07.2005, 20:45 35

Procedurile pentru alegerile anticipate vor incepe lunea viitoare, a anuntat ieri premierul Calin Popescu-Tariceanu, care a reiterat intentia sa de a demisiona. "Exista o limita", a spus premierul.

Declaratia sefului Executivului a fost facuta la capatul unei suite de evenimente, incepute marti-seara, care a inclus o mediere la Cotroceni, un angajament al premierului de a-si reconsidera demisia, o reevaluare parlamentara a legilor justitiei - motivul oficial al anuntului demisiei - si un vot al Parlamentului care nu a rezolvat doleantele Guvernului, dar a prelungit criza intrucat respectivele legi se vor reintoarce la Curtea Constitutionala, intrucat au fost modificate doar partial.

"Exista o limita (...). Sunt extrem de dezamagit de rezultatul votului (din Parlament - n.n.) si constat ca se doreste in continuare mentinerea unor privilegii si a unor structuri care si-au dovedit ineficienta la nivelul justitiei (...). Nu pot sa tolerez o astfel de situatie", a spus Tariceanu.

Premierul a mai spus ca anticipatele sunt obligatorii intrucat votul de ieri a demonstrat ca actuala coalitie nu are majoritatea parlamentara pentru a-si impune vointa.

Parlamentul s-a intrunit ieri in sedinta comuna pentru a gasi o modalitate de a rezolva criza Guvern -Curtea Constitutionala dupa ce Curtea a declarat neconstitutionale prevederile din pachetul privind reforma in justitie care eliminau multe dintre privilegiile magistratilor.

Cu o seara inainte, Tariceanu se arata dispus sa-si reconsidere demisia, daca articolele care fusesera declarate neconstitutionale vor fi reevaluate de Parlament si trecute in forma propusa de Guvern. El mai inaintase alte doua conditii pentru a renunta la demisie - anume, un acord de principiu pentru modificarea Constitutiei astfel incat deciziile Curtii Constitutionale sa poata fi revocate de Parlament, dar si modificarea legii Curtii astfel incat membrii acesteia sa nu poata fi investiti daca au facut parte din partide politice - aluzie la faptul ca mai multi membri ai acestei institutii au fost in PSD.

Declaratiile lui Tariceanu potrivit carora ar putea renunta la demisie veneau la doar cateva ore dupa o intalnire, la Cotroceni, intre principalii lideri politici ai puterii si opozitiei si membrii Curtii Constitutionale, mediata de presedintele Traian Basescu.

Seful statului a declarat, dupa intalnire, ca se poate gasi o cale de reconciliere, "daca exista vointa politica". Iar aceasta, in intelesul sefului statului, insemna ca Guvernul, Parlamentul si Curtea sa gaseasca o solutie. In aceeasi vreme, seful statului a spus ca deciziile Curtii sunt obligatorii, adica exact acele decizii pentru care seful Executivului anuntase ca demisioneza si care, fiind constitutional obligatorii, nu puteau fi negociate politic.

Ieri, Presedintia a comentat sec ultima decizie a lui Tariceanu. Intrucat nu s-a gasit o solutie "presedintele Romaniei considera ca atitudinea premierului Calin Poescu-Tariceanu este justificata..."

Premierul a anuntat ca isi va inainta demisia luni, dupa ce se va intoarce de la Bruxelles, unde le va explica oficialilor Comisiei Europene situatia.



Surse din cadrul Aliantei sustin ca cel desemnat pentru formarea primului guvern care va fi respins de Parlament este ministrul agriculturii Gheorghe Flutur - PNL. Tariceanu ar urma, potrivit acelorasi surse, sa fie desemnat pentru formarea celui de-al doilea guvern (care ar urma sa fie respins si el). Numele lui Theodor Stolojan este vehiculat pentru formarea guverului ce ar rezulta din alegeri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO