Prima pagina

Tariceanu: Economia va reusi sa evite tulburarile politice

Tariceanu: Economia va reusi sa evite tulburarile politice
08.05.2007, 19:08 9

"Cred ca si in anii anteriori venirii mele ca premier au fost intreprinse destule masuri de restructurare, altfel economia nu ar fi crescut pana in stadiul in care se afla astazi", a declarat ieri premierul Calin Popescu-Tariceanu cu ocazia conferintei "Economia romaneasca: Foaia de parcurs de la leu la euro", organizata de ZF si Banca Comerciala Romana.
El precizeaza ca economia Romaniei "va rezista foarte bine, indiferent de tulburarile politice". "Economia Romaniei a ajuns intr-o prima etapa de maturitate, in care nu se mai lasa influentata de viata politica si a trecut de la gestionarea crizelor la gestionarea succesului", apreciaza premierul.
"Derapajele grave sunt intotdeauna mai usor de evitat cand faci parte din familia europeana", spune premierul.
Romania a parcurs de la inceputul anului o criza politica, punctul culminant fiind suspendarea presedintelui de catre Parlament. Decizia a provocat insa numai flucuatii minore pe pietele financiare.
Premierul s-a referit si la ultimii sapte ani, perioada in care economia a crescut continuu, indiferent de fortele politice care au condus Romania.
"Prima data s-a vorbit despre cota unica de impozitare in 2003, in vremea PSD-ului. Atunci nu s-a crezut ca ar putea fi o masura viabila. Dupa aceea s-a vazut ca de ea au beneficiat nu doar companiile, ci si toti angajatii", spune Tariceanu.
Tariceanu a spus ca mediul de afaceri nu ar trebui sa ia in considerare diverse zvonuri de pe piata, sa aiba increde in stabilitatea economiei si in prioritatile de politica economica ale Guvernului.
"De multe ori o speculatie sau cel mai mic zvon capata forta de lege", a spus Tariceanu. Totusi, economia nu mai reactioneaza la astfel de speculatii, a notat premierul, dand ca exemplu lispa efectelor negative dupa decizia Parlamentului de suspendare a presedintelui. Premierul a mai spus ca prioritatile Guvernului raman aceleasi si in perioada urmatoare, de la investitiile in infrastructura pana la educatie si sanatate.
Presedintele executiv al BCR, Nicolae Danila, considera ca anul acesta Romania trebuia sa confirme performantele bune din anii trecuti. "Anul 2007 este anul in care Romania trebuie sa confirme sustenabilitatea cresterii economice, a cresterii leului care va continua sa se aprecieze, a sectoarelor economice care indica apreciere precum si a domeniilor care pot atrage investitii straine. Totodata, trebuie sa creasca gradul de economisire de la 15 % din PIB in prezent la 19 % la nivelul anului 2009. Este de asteptat si o crestere a productivitatii mai mare decat a salariilor", a declarat Nicolae Danila, presedintele BCR.
Paul Pacuraru, ministrul muncii, a declarat cu ocazia aceleiasi conferinte ca prioritatea pe termen scurt a Guvernului este reducerea contributiilor sociale.
"Avem in lucru o analiza a reducerii CAS cu pana la sase procente. Trebuie doar sa avem grija ca aceasta reducere sa nu afecteze bugetul", a spus Pacuraru, precizand ca probabil reducerea CAS va favoriza companiile, pentru crearea de noi locuri de munca.
Decizia finala privind modificarea CAS va fi luata cel mai probabil in luna iunie, a precizat Sebastian Vladescu, secretar de stat in Ministerul Economiei si Finantelor.
Vladescu a mai spus ca veniturile bugetare au inceput sa isi revina dupa scaderea din prima parte a anului, fiind, dupa patru luni, cu 0,6% mai mici decat estimarile initiale.
In perioada urmatoare, Romania va reusi sa isi majoreze competitivitatea economica si sa fructifice avantajele aderarii la UE, considera Donato Chiarini, seful delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti.
El a subliniat importanta absorbtiei fondurilor europene, pe baza unor proiecte viabile elaborate de Romania.
"Nu ne asteptam ca Romania sa reinventeze roata", a spus el, ci sa urmeze exemplul celorlalte state din regiune care au folosit avantajele aderarii si fondurile europene.
Din perspectiva Bancii Nationale, ultima perioada a fost benefica pentru companii, care au reusit sa isi construiasca planuri de afaceri credibile pe termen lung, datorita reducerii inflatiei si cresterii economice.
"Rolul bancii centrale este unul de pesimism constructiv", a spus Cristian Popa, viceguvernator al BNR. El a precizat ca unul dintre principalele motive de ingrijorare ale bancii centrale este deficitul de cont curent, provocat de excesul de cerere, care "s-a varsat" pana acum in cresterea importurilor.
Popa a mai spus ca nu trebuie sa ne asteptam la reducerea imediata a deficitului de cont curent, pentru ca acest lucru nu s-a intamplat in niciunul dintre statele din regiune.
Viceguvernatorul vede un trend pe termen lung de apreciere in termeni reali a leului si spune ca probabilitatea aparitiei unei crize valutare este foarte redusa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO