Prima pagina

Tariceanu incearca sa salveze aderarea la Berlin

02.06.2005, 20:01 7

Premierul Calin Popescu-Tariceanu pleaca astazi la Berlin pentru a incerca sa convinga clasa politica germana sa nu blocheze aderarea Romaniei la UE din cauza respingerii de catre francezi si, cel mai probabil, si de catre olandezi (care au votat ieri) a Constitutiei europene.

In ultimele zile s-au inmultit semnalele privind o posibila blocare a Romaniei, unii dintre responsabilii europeni - mai ales cei germani - considerand ca UE nu mai poate face fata extinderii cu Romania si Bulgaria dupa ce Franta, membru fondator al UE, a respins Constitutia europeana. Se cer tot mai insistent pauze de "reflectie".

Intr-un interviu publicat ieri de cotidianul francez Le Figaro, Peter Hintze, unul dintre liderii CDU, a declarat ca un guvern german condus de crestin-democrati (CDU) nu va ratifica Tratatul de aderare a Romaniei decat dupa raportul de monitorizare al Comisiei Europene, din noiembrie, si doar in conditiile in care acesta este foarte bun.

"Tratatele au fost semnate deja cu Romania si Bulgaria. Dar Guvernul nostru nu va supune votului Parlamentului ratificarile decat dupa raportul din noiembrie al Comisiei Europene, cu conditia ca aceasta evaluare sa ateste ca cele doua tari au facut progrese reale", a afirmat Peter Hintze, purtator de cuvant pentru probleme europene al grupului parlamentar CDU-CSU (crestin-democrati/crestin-sociali) din Bundestag.

Crestin-democratii germani au toate sansele sa castige alegerile anticipate din Germania, din septembrie, caz in care vor avea un cuvat greu de spus in privinta Romaniei.

Intrucat Romania si Bulgaria au semnat Tratatul de aderare care prevede integrarea lor in UE in 2007, posibilitatea de a le bloca - in lipsa unui motiv care sa invoce clauza de salvgardare - deriva din procedura obligatorie ca toti cei 25 de membri ai UE sa ratifice documentul.

Marti-seara, un alt parlamentar german, liderul grupului crestin-democratilor germani din Parlamentul European, Markus Ferber, a declarat ca va cere oprirea extinderii UE si a ratificarii Tratatelor de aderare cu Romania si Bulgaria.

"Este foarte clar ca Romania si Bulgaria apartin Europei si ca trebuie sa devina membre ale Uniunii Europene, dat ambele parti trebuie pregatite pentru aceasta aderare. Deocamdata nici cele doua tari, nici Uniunea Europeana nu sunt pregatite", a afirmat Ferber pentru BBC.

Votul negativ din Franta pentru Romania si Bulgaria a fost comentat intr-un interviu din Thuringen Allgemaine Zeitung si de Matthias Wissmann, presedintele Comisiei pentru Afaceri Europene din Bundestag: "In cazul celor doua tari, cu care s-au incheiat in mare parte negocierile de aderare, va trebui sa verificam cu maxima atentie urmatoarele rapoarte despre progresele reformelor. Germania nu va mai putea ratifica aderarea lor in lipsa unor rapoarte absolut convingatoare despre progresele inregistrate".

Pozitia Comisiei Europene a fost exprimata de purtatorul de cuvant Christine Nagy, care a spus ca Romania nu poate fi blocata, nici chiar de Germania, daca isi respecta angajamentele. Acelasi lucru l-a spus si premierul roman, care a afirmat ca nu exista un raport de cauzalitate intre respingerea Constitutiei europene si integrarea Romaniei.

Tariceanu va incerca astazi si maine sa-i convinga pe crestin-democratii germani ca Romania nu va inregistra intarzieri care sa le dea ocazia de a bloca Romania prin neratificarea Tratatului. iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO