Prima pagina

Tariceanu vede investitii straine de 10 mld. euro

Tariceanu vede investitii straine de 10 mld. euro

Primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu a spus ieri la conferinta ZF "Cum sa faci mai mult profit?" ca mari investitori straini se pregatesc sa vina in Romania

30.06.2006, 20:32 10

Investitiile in oameni conteaza cel mai mult pentru o marja mai mare de profit.
Volumul investitiilor straine directe atrase de Romania in acest an ar putea atinge 10 miliarde de euro, dublu fata de nivelul din 2005, a declarat ieri premierul Calin Popescu-Tariceanu, cu ocazia seminarului "Cum sa faci mai mult profit", organizat de ZF.
"Nu as fi mirat daca anul acesta am dubla volumul investitiilor straine, comparativ cu 2005", a declarat premierul Tariceanu, referindu-se la "mari investitori" cu care intra in contact si care isi arata disponibilitatea de a patrunde pe piata romaneasca. "Oricum, anul acesta va reprezenta un record absolut in ceea ce priveste volumul investitiilor straine", a precizat primul-ministru.
Anul trecut, investitiile straine directe atrase de Romania au fost de 5,2 mld. euro, reprezentand un record istoric, chiar si in absenta unor mari privatizari. Doar profitul reinvestit de companiile straine de pe piata locala a reprezentat 1,8 mld. euro, adica o treime din total, a mai spus premierul.
Companiile straine obisnuiesc sa reinvesteasca profitul, in timp ce multi intreprinzatori autohtoni folosesc profitul pentru a-si cumpara proprietati si a-si arata bunastarea, a afirmat Tariceanu. Companiile care reinvestesc ajung sa obtina si mai mult profit, creand locuri de munca si platind salarii mai mari angajatilor, considera el.
Adrian Mihai, directorul general al Fan Courier, companie cu o cifra de afaceri de 14 mil. euro, pe piata de curierat, a spus ca dezvoltarea afacerii in 2005 a fost sustinuta in mare masura de cota unica, dar si de investitiile facute de companie in marketing si in oameni. Si alti manageri prezenti la seminarul ZF au concluzionat ca investitiile, in primul rand in resursa umana, reprezinta cea mai sigura cale spre profit.
Premierul Tariceanu a declarat ca o mare parte din intrarile de investitii straine din acest moment se datoreaza introducerii cotei unice de impozitare la inceputul anului trecut, care a redus impozitul pe profitul companiilor de la 25% la 16%. Astfel, Romania a ajuns intre statele cu cel mai redus impozit pe profit din lume, a mai spus seful Guvernului.
"Multi investitori spun ca nivelul impozitului pe profit nu este cel mai important criteriu in decizia lor de a investi intr-o tara. Eu personal ma indoiesc de sinceritatea acestor declaratii", a comentat premierul, adaugand ca Romania se afla in competitie cu statele vecine pentru atragerea investitiilor.
De aceeasi parere cu premierul Tariceanu s-a declarat si ministrul de finante Sebastian Vladescu, care a spus ca exista posibilitatea atingerii nivelului de 10 miliarde de euro din investitii straine. "Destule companii straine vin sa investeasca in Romania.
Cat priveste volumul investitiilor, daca extrapolam primele patru luni din 2006 si adaugam banii care vor fi primiti din privatizarea Bancii Comerciale Romane, ajungem in jurul acestei cifre", a spus ministrul Vladescu.
Deocamdata, prognoza oficiala privind investitiile straine atrase in 2006 este de aproximativ 7 miliarde de euro. In primele patru luni ale anului, intrarile de investitii straine directe au fost mult peste asteptari, de 2,3 miliarde de euro, in crestere cu aproape 130% comparativ cu primele patru luni din 2005.
Tariceanu a mai spus ca nu doar marile companii sunt interesate sa investeasca in Romania, ci si afaceri mai mici din strainatate, doar ca acestea au deocamdata "o oarecare reticenta". Dupa integrarea in UE, multi investitori de talie mai mica vor avea curajul sa investeasca in Romania.
Seful Guvernului a apreciat ca intrarile de capital creeaza locuri noi de munca si cresc salariile, ceea ce este necesar pentru a diminua migratia fortei de munca in Europa de Vest. Anul trecut, introducerea cotei unice a permis inregistrarea si nu crearea a peste 230.000 de locuri de munca, inversand "trendul muncii la negru", a mai spus premierul.
"Cota unica va lasa in buzunarele companiilor si persoanelor fizice intre 6 si 7 miliarde de euro in perioada 2005-2008", a precizat Varujan Vosganian, seful Comisiei de buget-finante din Senat. "In urmatorii 3-5 ani, in Romania va avea loc o crestere continua a veniturilor companiilor, angajatilor, dar si ale statului, prin colectarea impozitelor", a declarat Vladescu, referindu-se la efectele investitiilor straine si la reducerea fiscalitatii.
In pofida cresterii veniturilor si investitiilor, dezvoltarea economica ramane la un nivel redus. PIB pe locuitor in Romania este de 3.500 de euro, comparativ cu 20.000 de euro in statele UE, a spus Varujan Vosganian.


Vladescu: Avem bani, v eniti cu proiecte!

"Sunt foarte multi bani in economie, cateodata chiar prea multi. In Romania, cel putin la nivel guvernamental, banii stau", spune ministrul de finante Vladescu, referindu-se la excedentul bugetar de 1,3% din PIB (1,18 mld. euro) din primele cinci luni ale anului.
Banii prea multi din economie reprezinta una din problemele BNR, deoarece sterilizarea ne costa in fiecare zi, a mai spus Vladescu. Majorarea obiectivului de deficit bugetar nu va periclita echilibrul macroeconomic, intrucat vor creste in special cheltuielile destinate investitiilor, spune Vladescu. "Nu avem emotii privind echilibrul macroeconomic", a afirmat Vladescu. "Majorarea deficitului bugetar nu afecteaza tintele macroeconomice pentru acest an", a declarat si premierul Tariceanu.
Guvernul a aprobat in urma cu doua zile a doua rectificare bugetara din acest an, prin care tinta de deficit bugetar a fost majorata de la 0,9% la 2,5% din PIB, iar autoritatile sustin ca 80% din cheltuielile suplimentare de bani publici vor viza proiecte de investitii.
Ministrul Vladescu a tinut sa precizeze ca el considera ca este vorba de "un deficit pentru a construi", intrucat marea majoritate a cheltuielilor vor viza proiecte de infrastructura. "Banii suplimentari merg direct pe proiecte, nu ii ducem in casa de bani a ministerelor", a spus si premierul Tariceanu, adaugand ca nu exista riscul ca acesti bani sa creeze inflatie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO