Prima pagina

Terapia imprumuta 25 mil. dolari de la HVB Bank si Bank Austria

16.11.2004, 00:00 10



Compania Terapia Cluj-Napoca va contracta, in aceasta luna, un imprumut in valoare de 25 milioane de dolari de la Bank Austria Creditanstalt AG si HVB Bank Romania.fondurile fiind destinate finantarii activitatii companiei.



"Am rambursat inainte de termen un imprumut pe care il aveam la o alta institutie bancara si am luat creditul de la Bank Austria Creditanstalt AG si HVB Bank Romania pentru ca este mai avantajos. Perioada de returnare este de 5 ani, iar fondurile sunt destinate finantarii activitatii si nevoilor curente ale companiei", a declarat ieri directorul general al companiei, Stephen Stead.



El a mentionat ca fondurile vor fi utilizate pentru proiecte de investitii, lansare de noi medicamente, achizitia de materii prime, fara sa ofere detalii.



In cursul acestui an, Terapia a inceput un program de investitii pentru protectia mediului in valoare de 10 milioane de dolari, care presupune modernizarea intregii platforme de productie. Programul de mediu se va desfasura pe parcursul a trei ani.



Totodata, Terapia a finalizat la inceputul acestui an investitiile de circa 4 milioane de dolari pentru modernizarea sectiei de medicamente injectabile in vederea atingerii standardelor GMP (Good Manufacturing Practice).



Compania intentioneaza sa isi extinda gama de produse si in segmentele cardiovascular, SNC (sistemul nervos central) si musculo-scheletal.



Producatorul de medicamente estimeaza ca va obtine o crestere de aproximativ 45% a afacerilor sale in 2005, in timp ce anul acesta previziunile companiei conduc catre vanzari de 50 de milioane de dolari.



Pe primele noua luni ale anului, Terapia a avut vanzari ce au totalizat aproximativ 35 de milioane de dolari, depasind deja nivelul inregistrat anul trecut, de aproximativ 33 de milioane de dolari. In primele noua luni din 2003, Terapia a inregistrat o cifra de afaceri de 23 de milioane de dolari.



Principala cauza a evolutiei cifrei de afaceri a fost concentrarea activitatii companiei spre o politica activa de vanzari, dar si cresterea valorii totale a pietei medicamentelor, care ar putea ajunge anul acesta la 950 de milioane de dolari.



Potrivit companiei de studii de piata Cegedim, in perioada iulie 2003 - iunie 2004, Terapia detinea o cota de 3,5% din piata romaneasca de medicamente, ocupand pozitia a sasea in topul companiilor farmaceutice, dupa GlaxoSmithKline, Novartis, Pfizer, Hoffmann La Roche si Sicomed.



Compania este detinuta de fondul american de investitii Advent International, care a achizitionat anul trecut 95% din actiunile societatii, in urma unei tranzactii de 45 mil. $.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO