Prima pagina

Toti indicii imobiliari arata scaderi de preturi la locuintele vechi, dar difera in valoare

Toti indicii imobiliari arata scaderi de preturi la locuintele vechi, dar difera in valoare

Click pentru imaginea marita

11.08.2008, 20:17 28

Apartamentele vechi din Bucuresti au crescut in medie cu 1% in luna iulie fata de iunie, evolutia preturilor variind insa de la zona la zona, de la plus 8% la minus 6%, arata indicele Colliers al preturilor apartamentelor publicat la sfarsitul saptamanii trecute. Fata de inceputul anului insa, locuintele vechi s-au depreciat cu 4%, in timp ce pretul apartamentelor noi au crescut cu 10%, afirma Colliers.
Indexul realizat de Ziarul Financiar arata o scadere de la inceputul anului a apartamentelor vechi din Bucuresti de 5%, in timp ce siteul magazinuldecase.ro afirma ca pretul acestora a scazut cu 13% fata de ianuarie 2008.
"Valoarea indicelui aferent pietei vechi la nivelul capitalei a inregistrat o crestere de doar 1%. Evolutia individuala a fiecarui sector arata insa schimbari mult mai dramatice. Astfel, sectorul 1 prezinta un avans spectaculos, de 8%, ajungand la 2.250 euro/mp, fata de 2.061 euro/mp cat inregistra in luna mai. La polul opus se afla sectorul 6, care a suferit o reducere de 6% a pretului mediu/mp, atingand in aceasta luna 1.525 euro/mp", spun oficialii Colliers.
Totodata, pe piata apartamentelor noi, indicele Colliers arata o stagnare, in lunile iulie, iunie si mai, la 1.909 euro/mp suprafata construita plus suprafata teraselor.
"Aparent, piata apartamentelor noi nu a inregistrat nicio scadere de la inceputul acestui an. Totusi, pentru a revigora vanzarile scazute din timpul verii, dezvoltatorii au lansat oferte promotionale, fie oferind reduceri de pret, fie incluzand locurile de parcare in pretul apartamentului", precizeaza reprezentantii Colliers.
Pe piata imobiliara locala nu exista o statistica oficiala a preturilor apartamentelor. Institutul National de Statistica stabileste in prezent metodologia in vederea realizarii acestui indice, dupa modelul celorlalte state din Uniunea Europeana.
Aceasta lipsa a determinat mai multi jucatori de pe piata imobiliara sa realizeze o statistica a preturilor. ZF realizeaza de circa doi ani un index al pietei imobiliare pe baza anunturilor vanzatorilor. Preturile afisate la vanzare pot fi insa si cu 20% mai mari decat cele la care se incheie tranzactia propriu-zisa.
Potrivit indexului ZF, preturile apartamentelor de trei camere din Capitala construite intre 1980 si 1990 au scazut in medie cu 3% in luna iulie, pretul mediu pe metru patrat ajungand la 1.920 de euro, fata de 1.976 de euro in luna iunie. Comparativ cu inceputul anului, indexul ZF arata o scadere de 5%, aceasta depreciere fiind determinata de diminuarea preturilor in ultimele doua luni. Si siteul magazinuldecase.ro arata in perioada ianuarie - iulie o scadere a valorii medii a pretului la apartamentele vechi din Bucuresti de 13%, pana la 116.999 euro. In luna ianuarie a anului 2008 valoarea medie a unui apartament vechi a fost de 133.628 euro. Totodata, fata de luna precedenta, in luna iulie pretul mediu a scazut cu aproximativ 3%, potrivit reprezentantilor magazinuldecase.ro.
Potrivit reprezentantilor de pe piata imobiliara, tendinta de scadere observata inca de la inceputul anului, vine atat pe fondul crizei financiare internationale, care a dus la o reducere a numarului de tranzactii inclusiv pe piata locala, dar mai ales ca urmare a cresterii dobanzii de referinta de catre Banca Nationala. Cu toate ca preturile apartamentelor vechi au inregistrat scaderi, potrivit surselor mai sus citate, numarul de tranzactii de pe piata locala este in continuare scazut.
"Ne confruntam cu un ritm foarte scazut al vanzarilor. Daca acest ritm va continua, foarte multi dezvoltatori se vor retrage de pe piata, creand un deficit de oferta imens
intr-o piata cum e Bucurestiul, care are nevoie de 200.000 - 300.000 de apartamente. Pe piata exista foarte multi cumparatori, cei mai multi dintre ei au deja creditele aprobate de catre banci, insa nu cumpara sperand intr-un miracol - un pret mai mic peste o saptamana sau peste o luna", explica Ionut Bordei, head of residential department CB Richard Ellis / Eurisko. El apreciaza ca asteptarile cumparatorilor de locuinte noi in ceea ce priveste scaderea preturilor sunt nerealiste, deoarece costurile de constructie sunt mari si in continua crestere.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO