Prima pagina

Totul pentru PSD, totul pentru victorie

07.01.2004, 00:00 9



PSD s-a mobilizat in vederea confruntarilor electorale din a doua jumatate a anului. Luni seara, Delegatia Permanenta a partidului de guvernamant - for restrans de decizie al partidului - i-a convocat la o videoconferinta pe liderii de filiale carora le-a transmis un mesaj clar: Cine nu se pune pe treaba, va avea probleme. Punctul final al efortului colectiv al carui semnal a fost dat este castigarea alegerilor prezidentiele, parlamentere si locale. In mare, strategia care va fi detaliata in cateva saptamani, este pusa la punct.



Un prim pas ar fi reinnoirea imaginii la propriu a Guvernului - ar fi vorba de o remaniere, la care s-a referit ieri presedintele executiv al PSD, dar fara sa precizeze care portofolii ar fi vizate. Ideea fusese enuntata la sfarsitul anului trecut de catre Adrian Nastase.



Potrivit strategiei pe care a prezentat-o ieri presedintele executiv al PSD, au fost stabilite si tintele electoratului PSD. Lor le sunt consacrate cateva promisiuni. Astfel, in an electoral, PSD le promite celor de la tara, un segment-tinta al votantilor PSD, pensii mai mari si drumuri mai bune. Pe cei de la oras, PSD ii ademeneste cu promisiunea unor facturi mai mici la intretinere si majorari salariale pentru bugetari. Oamenilor partidului le ramane, in aceste conditii, sa puna in valoare aceste atuuri. Potrivit presedintelui executiv al PSD, Consiliile judetene au primit ordin sa gaseasca fonduri necesare pentru reabilitarea drumurilor la sate, ministerelor li s-a cerut sa finalizeze lucrarile la salile de sport promise in 2000, spitale, camine de batrani. Sefilor regiilor autonome li s-a cerut sa nu mai umfle facturile populatiei, mascandu-si pierderile, altminteri, spune presedintele executiv al PSD, vor fi luate "masuri ferme." Potrivit lui Cozmanca, "Delegatia Permanenta a PSD a cerut sa se faca controale la producatorii si distribuitorii de energie termica, in asa fel incat cetatenii sa nu mai plateasca pierderile din retea." Intrebat de ce aceste masuri nu au fost luate pana acum, Cozmanca a raspuns:" Si pana acum a fost exigenta. Problema e ca nu s-au luat masuri pentru cei care lucreaza pe langa lege."



Octav Cozmanca, presedintele executiv al PSD, a detaliat ieri strategia de campanie in ce priveste cadrele partidului: "Este nevoie de o schimbare radicala de ritm in abordarea problemelor de partid si de o atitudine angajanta si militanta, (...) de munca zi si noapte. Nu sa mimeze si sa faca impresie artistica".



Partidul de guvernamant este hotarat sa-l aiba alaturi pe Ion Iliescu in alegeri, si i-a pregatit deja un loc pe lista Senatului, ca independent, sub sigla PSD. Potrivit legii alegerilor legislative, modificata in 2000, presedintele Ion Iliescu nu poate candida pentru Parlament atata vreme cat este in exercitiul functiei prezidentiele, lucru care se va intampla daca parlamentarele si prezidentielele vor fi organizate in aceeasi zi. PSD a pregatit un artificiu de calcul pentru a stopa criticile opozitiei in acest sens. "Exista intentia (PSD - n. red.) ca sefii de stat, cum este domnul Ion Iliescu, sa poata candida. Noua ni se pare normal. Si alte partide pot pune (pe liste - n. n.) personalitati independente.", spune Cozmanca. Opozitia s-a opus pana in prezent acestei intentii mai vechi a partidului de guvernamant. Liderul PSD a sugerat ca partidul pe care il reprezinta mai este dispus sa faca o concesie opozitiei - cea in privinta calendarului alegerilor - un alt subiect aflat in disputa. Cozmanca a fost ieri mult mai conciliant atat in privinta calendarului alegerilor parlamentare, dar si a intentiei partidului sau de a organiza alegerile locale intr-un singur tur de scrutin, pe sase iunie. Un singur tur la locale ar avantaja vizibil PSD, dar si PRM, motiv pentru care acelasi Cozmanca anunta cu doua luni in urma ca partidul sau nu va renunta cu nici un chip la aceasta idee, in ciuda protestelor opozitiei. "Daca va fi un al doilea tur, negociem (cu opozitia - n.n.). Este posibil sa acceptam si turul doi.", a admis ieri Cozmanca. El a adaugat ca partidul sau este receptiv si la propunerea PNL si PD, anume ca alegerile parlamentare si primul tur al prezidentialelor fie organizate pe 28 noiembrie urmand ca turul doi al prezidentialelor sa cada pe 12 decembrie, in loc de 12 decembrie si 19 decembrie, date ce reprezinta optiunea oficiala a PSD.



PSD pare insa sa-si fi schimbat pozitia fata de organizarea scrutinurilor pentru parlamentare si prezidentiale. Daca pana acum, PSD agreea ideea organizarii celui de-al doilea tur al prezidentialelor in aceeasi zi cu scrutinul pentru parlamentare, ieri, Cozmanca a spus "mergem pe formula tandemului - (primul tur al prezidentialelor si alegerile parlamentare - n.n.). Prima varianta ar fi avantajat doar doi candidati prezidentaiali, pe cei care ajung in al doilea tur, care ar fi beneficiat si de sustinerea partidului.



Conducerea PSD a decis ca prezidentiabilul partidului, cel mai probabil Adrian Nastase, sa fie desemnat inaintea alegerilor locale din sase iunie, fie imediat dupa aceasta data. Explicatia lui Cozmanca: "Candidatii nostri sunt cunoscuti, credibili, nu avem nevoie de o campanie de luni de zile."



Si desemnarea candidatului PSD pentru primaria generala a Bucurestiului a fost amanata de mai multe ori, dar partidul promite ca el va fi cunoscut in doua-trei saptamani. Dupa 23 ianuarie partidul ar urma sa anunte esalonat, candidatii partidului pentru municipiile resedinta de judet.



Delegatia Permanenta a PSD va aproba, saptamana viitoare, componenta echipelor de campanie la nivel central si la nivelul fiecarui judet, desemnand directorul de campanie, directorul de programe, care va pregati deplasarile in teritoriu, mandatarii financiari si purtatorii de cuvant. Partidul va avea un singur staff tehnic de campanie pentru alegerile locale, parlamentare si prezidentiale, astfel incat strategia sa fii foarte coordonata, a spus Cosmanca.



Pana in prezent, vicepresedintele PSD Viorel Hrebenciuc a anuntat ca el ca va fi directorul campaniei PSD. Incepand din 19 ianuarie, la sediul central al partidului va incepe un pelerinaj al organizatiilor locale, a caror activitate va fi analizata in detaliu. Dupa analiza individuala a performantelor fiecarui pretendent la un o functie publica partidul va decide cine va fi pe liste pentru alegerile locale. iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO