Prima pagina

Transelectrica a zburdat la Bursa, dar profitul e incert

Transelectrica a zburdat la Bursa, dar profitul e incert

Stelian Gal, directorul general al Transelectrica

30.08.2006, 20:39 83

Actiunile Transelectrica au crescut cu 50% in primele minute de tranzactionare fata de pretul de oferta. Profitul in semestrul doi poate fi insa o surpriza negativa.
Titlurile Transelectrica au deschis prima zi de tranzactionare de la Bursa in crestere cu 50% fata de pretul la care societatea si-a vandut actiunile in cadrul ofertei derulate pentru listarea pe piata de capital. Pretul actiunilor Transelectrica a urcat la inceputul sedintei de la Bursa pana la un maxim de 25,5 lei/actiune, in timp ce societatea isi vanduse actiunile in cadrul ofertei la un pret de 16,8 lei/actiune. Cotatia s-a stabilizat ulterior in jurul a 23 lei/actiune, cu circa 37% peste pretul din oferta.
Reprezentantii companiei au dat insa ieri de inteles ca profitabilitatea companiei se va reduce puternic in a doua jumatate a anului.
"Avand in vedere profitul net de 110 milioane de lei din primul semestru, pentru tot anul curent ne asteptam la un profit in jurul a 100-110 milioane de lei", a declarat pentru ZF Stelian Gal, directorul general al Transelectrica.
"Profitul pe primul semestru nu e concludent. Am avut planificate tot felul de cheltuieli care nu s-au realizat si care au dus la o crestere oarecum artificiala a profitului. Este vorba in principal de cheltuieli aferente unor lucrari nefinalizate de mentenanta", a mai spus Gal. El a adaugat ca profitul estimat pentru 2006 este cu mult peste nivelul bugetat initial, de 50 de milioane de lei (14,1 milioane de euro). "Trebuie sa intelegeti ca acestea sunt estimari. Nu e farmacie, sa fie exacte", a declarat Gal.
Razvan Purdila, directorul directiei de strategie si piata de capital din cadrul Transelectrica, estima la inceputul lunii iunie o crestere de circa 30% a profitului anul acesta, ceea ce ar insemna un profit de 45 de milioane de euro.
Ultimul pret de ieri al actiunilor evalueaza compania la 475 de milioane de euro, Transelectrica devenind astfel a cincea companie ca marime de la Bursa, dupa Petrom, BRD, Banca Transilvania si Alro. Transelectrica a avut anul trecut afaceri de 476 de milioane de euro. Cel mai mare investitor din cadrul ofertei, BCR, care a subscris toate actiunile Transelectrica, dar in urma suprasubscrierii a primit actiuni reprezentand 1,2% din companie, a castigat in urma listarii circa 1,5 milioane de euro. In total, investitorii care au participat la oferta au inregistrat, la pretul de inchidere de ieri, aproape 13 milioane de euro.
Investitorii care au vandut ieri au putut castiga chiar peste 50% in numai doua luni, peste randamentele aduse de orice alta investitie in aceasta perioada. Cresterile i-au determinat pe multi dintre cei care au subscris titluri sa-si marcheze profitul, lichiditatea in piata a actiunilor Transelectrica fiind foarte ridicata. Tranzactiile cu actiunile Transelectrica au insumat 6,3 milioane de euro, prin intermediul acestora transferandu-se 12,7% din actiunile puse la vanzare in oferta publica. Raportat numai la actiunile care in oferta au fost disponibile investitorilor mici, pachetul transferat ieri ar reprezenta circa 32%.
Cresterea inregistrata de actiuni la deschidere a confirmat asteptarile cele mai optimiste ale brokerilor de pe piata. Brokerii intrebati de ZF in privinta preturilor la care Transelectrica s-ar putea tranzactiona in prima zi la Bursa precizau totusi ca o influenta mare asupra asteptarilor pietei au avut-o rezultatele foarte bune raportate de companie pe primul semestru al anului. Transelectrica a incheiat primele sase luni cu un profit net de aproximativ 110 milioane de lei (31 mil. euro), peste rezultatul obtinut in intregul an 2005, cand profitul s-a ridicat la 29,2 mil. euro.
Daca listarea Transelectrica a fost o afacere buna pentru investitorii de la Bursa, compania si-a vandut actiunile la un pret substantial mai mic fata de cel pe care piata a demonstrat ca l-ar fi putut obtine.
"Nu ne pare rau ca nu am vandut actiunile la un pret mai mare. A fost o apreciere in care s-au respectat metodele clasice de evaluare si, initial, pretul recomandat de sindicatul de intermediere a fost 15 lei/actiune. Noi am cerut ca pretul sa fie mai ridicat, am mai renuntat la unele comisioane si in final am ajuns la pretul de 16,8 lei/actiune", a declarat Stelian Gal.
Surse din piata afirma insa ca managerii Transelectrica se temeau inainte de listare ca ar putea avea probleme daca pretul la care au vandut actiunile nou-emise s-ar fi dovedit prea mic. De altfel, acestia au studiat posibilitatea ca Transelectrica sa intervina pe piata propriilor actiuni pentru "regularizarea pretului", dar aceasta varianta, care ar fi trebuit mai intai aprobata de actionari, nu a mai fost pusa in aplicare.
Directorul Transelectrica spune ca pretul in crestere importanta la care a intrat societatea pe Bursa este un pret "excelent".
"A fost o surpriza placuta si pentru noi. Noi ne asteptam sa creasca pana in jurul nivelului de 20 lei/actiune", a spus Gal, care a mai mentionat ca a subscris in cadrul ofertei, dar ca nu a vandut ieri.
Tudor Dumitru, unul dintre cei mai mari jucatori persoane fizice de la Bursa, cunoscut mai ales in urma investitiilor pe care le-a facut in actiunile Biofarm, s-a numarat de asemenea printre investitorii care au cumparat actiuni in cadrul ofertei.
"Nu am vandut ieri. Dimpotriva, am mai cumparat la pretul de 22,7 lei/actiune. Este o investitie de portofoliu si intentionez ca Transelectrica sa devina una din 'actiunile' vizibile ale portofoliului meu", a declarat pentru ZF Tudor Dumitru. "Eu cred ca pana la finalul anului, pretul actiunilor se va apropia de 30 lei/actiune. Intentionez sa-mi consolidez participatia, dar astept sa se mai mute interesul investitorilor pe SIF-uri si pe alte titluri de la Bursa, iar in acest context, actiunea sa scada pana pe la 20 lei/actiune", a mai spus Dumitru.
Nici SIF Oltenia sau Broker Cluj, unii dintre investitorii institutionali care, la randul lor, au subscris in cadrul ofertei, nu au vandut ieri.
"Nu am vandut si nici nu am cumparat. Nici nu mi-a parut spectaculos pretul la care au intrat pe Bursa. Nu mi se pare un pret de 2,3 ori mai mare decat valoarea nominala a actiunilor sau unul spectaculos, avand in vedere imaginea Transelectrica si interesul deosebit manifestat in cadrul ofertei. Vrem sa mai cumparam, dar o sa asteptam intai sa se stabilizeze piata", a spus pentru ZF Tudor Ciurezu, directorul general adjunct al SIF Oltenia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO