Prima pagina

UE aloca Romaniei circa 30 mld. euro

19.12.2005, 19:31 40

Administratia de la Bucuresti este multumita de compromisul inregistrat la nivelul UE in privinta perspectivelor financiare pentru 2007-2013 si considera ca noua varianta a bugetului care a facut posibil consensul permite Romaniei sa beneficieze de fonduri consistente pentru reducerea decalajelor fata de tarile vest-europene.

Sunt aproape 30 de miliarde de euro, fonduri nerambursabile pe care Romania le va primi de la UE in perioada 2007-2013.

Pe langa fondurile consistente obtinute, un alt elemement important a fost relevat ieri de presedintele Traian Basescu: bugetul UE prevede, pentru Romania, fonduri incepand cu 2007, lucru care, in opinia sefului statului, elimina varianta amanarii Romaniei cu un an, perspectiva evocata in Tratatul de aderare semnat in aprilie trecut.

Multumirea administratiei de la Bucuresti pleaca de la faptul ca presedintia britanica a ameliorat propunerea initiala, aceea de a face economii in principal prin diminuarea fondurilor structurale si de coeziune destinate dezvoltarii statelor, ceea ce afecta in special Romania, Bulgaria si noile tari membre.

Noua propunere care a fost acceptata, este adevarat cu destula retinere, presupune o crestere a plafonului de fonduri de coeziune alocate Romaniei, de la 3,66% la aproape 3,79% din cheltuielile UE, reprezentand - conform calculelor preliminare - un supliment financiar de circa 446 milioane euro, fata de prima varianta inaintata de britanici.

Asadar, potrivit documentului aprobat de cei 25 de sefii de state si de guverne ai UE pentru finantarea a 27 de tari (adica si Romania si Bulgaria), Romania va primi, in perioada 2010-2013, 18,3 miliarde euro din partea Uniunii Europene, la care se adauga cele 10,8 miliarde euro deja aprobate pentru intervalul 2007-2009.

Au fost introduse si noi reguli privind procedurile tehnice de derulare a programelor finantate prin alocatii comunitare: a fost majorata la trei ani durata de finantare a unui proiect, iar plafonul de cofinantare UE a fost stabilit la 85%, lucru care face mai usoara accesarea fondurilor europene.

Fondurile mentionate vor fi insa acordate pe baza unor proiecte viabile de modernizare a societatii romanesti, ceea ce presupune ca Romania va trebui sa elaboreze astfel de programe prin care sa cheltuieasca anual 3,6 miliarde euro, in perioada 2007-2009, si aproape 4,6 miliarde euro, in intervalul 2010-2013.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO