Prima pagina

Ultex intra cu Biodil pe piata europeana

28.08.2006, 20:21 35

Compania Ultex Tandarei, unul dintre cei mai mari jucatori pe piata uleiurilor vegetale, detinuta de omul de afaceri Vasile Nitescu, a inceput productia de biodiesel, produsul care va asigura in urmatoarele decenii o cota importanta din consumul mondial de combustibil.
Ultex produce biodiesel sub brandul Biodil, fiind prima fabrica procesatoare de ulei care produce biodiesel pe piata locala.
"Biodieselul este o afacere mult mai profitabila in acest moment, sustinuta de directivele Uniunii Europene pentru diminuarea importurilor de titei si a poluarii", a declarat Vasile Nitescu, presedintele Ultex.
El a precizat ca vanzarile de ulei imbuteliat ale companiei se vor diminua in perioada urmatoare, ceea ce va determina si o scadere a cotei de piata.
Potrivit normelor europene, in 2007 biocombustibilul ar trebui sa reprezinte 2% din consumul total din Romania (230.000 de tone), iar pana in 2020 sa ajunga la 20% din consumul de combustibil.
Biodieselul se obtine din prelucrarea semintelor de soia si rapita, in principal, acesta fiind unul dintre motivele pentru care fabricile care produc ulei pot sa intre si pe segmentul de biodiesel.
Compania detine brandurile Ultex, Solio si Ulei de Tandarei, ultimul lansat anul trecut pe piata uleiurilor vegetale, respectiv Biodil pe piata de combustibil neconventional.
"Am investit pana acum 600.000 de euro pentru prima instalatie de biodiesel, iar in aprilie anul viitor vom finaliza o noua investitie de peste 4 milioane de euro, in urma careia vom avea o capacitate lunara de productie de 6.000 de tone", a adaugat Nitescu.
Fabrica Ultex de la Tandarei produce 1.500 de tone de biodiesel pe luna in acest moment, urmand ca pana la sfarsitul acestui an capacitatea sa se dubleze.
Potrivit actionarului Ultex, din aprilie 2007 fabrica va ajunge la o capacitate de 6.000 de tone lunar.
"Cererea depaseste in acest moment posibilitatea de productie", declara Vasile Nitescu, presedintele Ultex.
El mai spune ca in ultimii doi ani a investit peste 3 milioane de euro in modernizarea si retehnologizarea instalatiilor de productie de la Tandarei. Fabrica de la Tandarei include doua linii de productie, care prelucreaza peste 200.000 de tone de seminte oleaginoase.
Anul trecut, Ultex a mai alocat 2 mil. euro pentru a cumpara doua silozuri la Constanta si la Galati, cu o capacitate de depozitare de 40.000 de tone.
Ultex a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de circa 49 mil. euro, in crestere cu 6% fata de anul precedent, si a incheiat anul fara pierderi. In prima parte a anului compania a fost afectata de majorarea preturilor la floarea-soarelui. "Am inregistrat pierderi de peste
2 milioane de euro in primul semestru din acest an din cauza pretului de achizitie la floarea-soarelui. Am decis ca in noua campanie sa procesam in mare parte boabe de soia si mai putin seminte de floarea-soarelui", a mai spus Nitescu.
Vasile Nitescu a achizitionat un pachet de 98% din actiunile Ultex in 2003, de la fondul de investitii Baring Central European Fund (BCEF) si de la alti actionari.
Printre companiile care au anuntat ca vor sa investeasca in productia de biodiesel se numara grupul portughez Martifer sau producatorii de uleiuri vegetale Argus Constanta si Ulerom Vaslui.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO