Prima pagina

Un an al alegerilor nu poate fi si un an al afacerilor

06.02.2004, 00:00 4



Oricate asigurari am primi din partea liderilor politici, 2004 este un an penalizat din punct de vedere al businessului, afirma Misu Negritoiu, director general adjunct al ING Bank Romania, intr-un interviu acordat Ziarului Financiar.



"Este greu de demonstrat, de fundamentat prin studii de fezabilitate pentru o anumita afacere, ca 2004 este un an obisnuit. Perioada electorala creeaza oricum premisele unei indoieli subiective din punctul de vedere al omului de afaceri. Asa incat nu ne putem astepta la explozii ale afacerilor in acest an", spune Negritoiu.



Actuala tensionare a relatiilor cu Uniunea Europeana nu este decat un exemplu al perturbatiilor care pot aparea, mai ales in conditiile in care ies la iveala din ce in ce mai multe efecte concrete ale intarzierii reformelor structurale din economie si administratie.



Negritoiu considera ca 2004 este un an crucial din punctul de vedere al asigurarii unei stabilitati politice si economice pe care sa se poata construi in 2005.



Premierul Adrian Nastase a tot dat asigurari ca guvernul sau nu-si pune problema de a alege intre a face reforma si castigarea alegerilor, insa reforma extrem de lenta de anul trecut, acuzata de organismele internationale, nu sustine un asemenea angajament.



"Dupa ce trece mahmureala anului electoral, putem vorbi de un nou inceput", spune Misu Negritoiu. Romania are sansa ca in 2005 sa se discute "in cu totul alti termeni" despre a face afaceri aici, cu conditia incheierii negocierilor de aderare la UE si a realizarii de reforme structurale care sa conduca la imbunatatirea ratingului de tara pana la nivelul BBB, specific unui grad de risc scazut pentru investitii.



Bancherul crede ca Romania poate fi un teren bun pentru investitii ale multinationalelor interesate de acoperirea pietei regionale si mai ales a celei de la viitoarea frontiera estica a Uniunii Europene (Ucraina, Rusia), cu potential mare de crestere a consumului. razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO