Prima pagina

Un MBA nu asigura un salariu mai mare

03.12.2007, 19:42 15

Programele de Master of Business Administration (MBA) nu asigura cu certitudine cresterea salariilor pentru absolventi, ba, mai mult, este posibil ca o astfel de diploma sa produca un efect negativ asupra angajatorilor.
"Exista conceptia potrivit careia absolventii MBA au asteptari prea mari si companiile nu sunt convinse la prima vedere de pregatirea reala a acestora. La baza susceptibilitatii angajatorilor romani sta faptul ca piata abia incepe sa cunoasca acest profil managerial", spune Rodica Radulescu, director program Business School in cadrul Codecs, una dintre companiile care activeaza pe piata de instruire manageriala.
Un alt argument care contrazice utilitatea programelor de MBA in momentul angajarii este faptul ca aceasta diploma nu inseamna neaparat o confirmare a abilitatilor de business.
"In general, asteptarile absolventilor de MBA sunt mari, insa nejustificat, deoarece diploma nu echivaleaza cu experienta. La angajarea unui manager, puterea de decizie consta in experienta pe care candidatul o are pe domeniul respectiv. Un MBA ajuta, dar nu departajeaza", precizeaza Anca Podoleanu, director de resurse umane al Vodafone Romania, al doilea mare operator de telefonie mobila din piata.
Pentru a intelege mai bine motivatiile absolventilor de MBA de a parcurge un astfel de program si care sunt asteptarile lor la terminarea masterului, Vodafone a facut un "focus group study". "Rezultatele acestui studiu au aratat ca majoritatea parcurg un program de MBA pentru a putea fi angajati la companii internationale si de a fi remunerati cu salarii mari", adauga Podoleanu.
Iar daca un job intr-o multinationala poate fi o optiune viabila pentru un absolvent MBA, in ceea ce priveste cresterea salariului, acesta este un obiectiv mult prea optimist. "Nu exista insa niciun avantaj financiar pentru cei care obtin diploma de MBA. In Romania salariile sunt aceleasi cu ale unui manager fara MBA de pe un post similar", subliniaza Radulescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO