Prima pagina

UniCredito si HVB ies din cursa pentru BCR

06.07.2005, 20:15 9

In plin proces de fuziune, grupul bancar italian UniCredito si partenerul sau german HVB au hotarat sa nu mai participe la privatizarea BCR, au confirmat ieri surse bancare.

"Era de asteptat, avand in vedere efortul de integrare al celor doua grupuri", au declarat surse oficiale.

Astazi, cu o zi inaintea datei limita pentru trimiterea scrisorilor de intentie, cele doua banci urmeaza sa-si anunte public retragerea din cursa, o data cu motivele acestei decizii.

UniCredito si HVB se numarau in primavara printre gigantii bancari internationali care insistau public exprimandu-si intentia de a deveni actionarii majoritari ai celei mai mari banci romanesti. La vremea aceea nu se contura insa perspectiva preluarii HVB de catre grupul italian, eveniment care a incurcat socotelile initiale avand in vedere eforturile financiare si logistice pe care le implica un proces de asemenea proportii. Situatia locala din Romania este cu atat mai complicata cu cat filiala HVB trebuie sa realizeze intre timp integrarea cu Banca Tiriac, cu care a semnat recent un contract de fuziune.

Prin unificarea operatiunilor bancii astfel rezultate cu cele ale UniCredito va rezulta a patra banca de pe piata romaneasca, insumand active de aproape 2,5 miliarde de euro si o retea de 108 unitati. BCR pierde astfel un pretendent important, care i-ar fi putut aduce integrarea in cea mai mare retea de retail din Europa Centrala si de Est.

Pe lista potentialilor cumparatori au aparut insa recent alte nume de calibru.

Astfel, Gabriel Zbarcea, presedintele AVAS - care detine aproape 37% din actiunile BCR - a avut intalniri cu reprezentanti ai celui mai mare grup mondial, Citigroup, care se gandeste sa faca o oferta in consortiu cu fondul american de investitii Texas Pacific.

De asemenea, si-au mai exprimat interesul cea mai mare banca portugheza Millennium BCP (Banco Commercial Portugues), banca franceza CrÂ?dit Agricole si Dexia (franco-belgiana), aceasta din urma aratandu-se pana acum hotarata sa participe la privatizarea CEC.

Care sunt pana la urma potentialii investitori se va vedea maine, la ora 17:00, cand expira termenul de depunere a scrisorilor de intentie. Ofertele finale vor fi acceptate pana pe 19 septembrie.

razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO