Prima pagina

Update: BNR majoreaza dobanda de politica monetara cu 0,25 puncte procentuale, la 9,75%

06.05.2008, 13:51 19

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a majorat, azi, pentru a cincea oara consecutiv, dobanda de politica monetara, cu 0,25 puncte procentuale, la 9,75%, si a decis sa pastreze neschimbat nivelul ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si valuta ale institutiilor de credit.

Motivul cresterii ratei dobanzii l-a reprezentat cresterea cu 8,63% a ratei anuale a inflatiei in luna martie, fata de 6,57% in decembrie 2007.

Cresterea ratei inflatiei s-a datorat efectelor cumulate rezultate din persistenta si amplitudinea socurilor de natura ofertei, cresterea presiunilor din partea excesului de cerere, deprecierea monedei nationale si deteriorarea anticipatiilor privind inflatia.

De asemenea, cresterea inflatiei a fost generata de mentinerea presiunilor exercitate de majorarea substantiala a veniturilor si de continuarea expansiunii accelerate a creditului acordat sectorului privat.

Consiliul de Administratie al BNR a hotarat si modificarea unor caracteristici ale cadrului operational al politicii monetare, dupa cum urmeaza:

1. Reducerea scadentei pentru operatiunile de atragere de depozite de la doua saptamani la o saptamana, masura care va intra in vigoare la data derularii urmatoarei licitatii pentru operatiuni de acest tip. Frecventa standard pentru organizarea licitatiilor pentru acest tip de depozite ramane neschimbata, si anume saptamanala.

2. Stabilirea unui coridor simetric de plus/minus 4 puncte procentuale fata de rata dobanzii de politica monetara pentru nivelul ratelor dobanzilor aferente facilitatilor permanente acordate de catre BNR. In aceste conditii, incepand cu data de 7 mai 2008, rata dobanzii pentru facilitatea de depozit se majoreaza la nivelul de 5,75 la suta pe an de la 2 la suta, iar rata dobanzii pentru facilitatea de credit (Lombard) va fi de 13,75 la suta pe an fata de 12 la suta.

3. Majorarea ratei dobanzii penalizatoare pentru deficitul de rezerve minime obligatorii constituite in lei de la 18 la suta pe an la 20,5 la suta incepand cu perioada de aplicare 24 mai-23 iunie 2008.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO