Prima pagina

Valoarea bursiera a BRD a depasit un miliard de dolari

Valoarea bursiera a BRD a depasit un miliard de dolari
27.01.2004, 00:00 12



Valoarea de piata a BRD-Groupe Societe Generale, a doua banca romaneasca din punctul de vedere al activelor bancare, a trecut ieri de un miliard de dolari la Bursa de Valori. Acum cinci ani, in momentul privatizarii, BRD a fost evaluata la 340 milioane de dolari.



Paradoxal, cea mai mare banca din Romania, BCR a fost evaluata in momentul privatizarii, in toamna anului trecut, la mai putin de un miliard de dolari. Si asta cu atat mai mult cu cat BRD detine practic jumatate din cota de piata a BCR.



Pretul actiunilor BRD au urcat ieri la Bursa cu 3% fata de finalul saptamanii trecute si a ajuns la 23.700 lei/actiune pe fondul cresterilor generalizate de pe piata. La pretul de inchidere de ieri, capitalizarea bursiera a BRD este de 1,01 miliarde de dolari.



Spre comparatie, un pachet de 25% din actiunile celei mai mari banci romanesti, Banca Comerciala Romana (BCR) a fost vandut de APAPS in luna noiembrie a anului trecut cu 222 milioane de dolari, valoarea bancii fiind la acest pret de 888 milioane de dolari.



Activele bancare totale ale BCR se situau la mijlocul anului trecut la 4,4 miliarde de euro, suma care reprezinta 31,6% din activele totale ale sistemului bancar. Activele BRD insumau la aceeasi data aproape 1,8 miliarde de euro, adica 13,2% din activele totale.



Este adevarat ca BRD a ajuns la valoarea de acum in urma unui amplu proces de restructurare si reorganizare care in anumite departamente mai dureaza si pana astazi, si mai ales in urma unor investitii de mai multe zeci de milioane de dolari.



In plus, la cresterea valorii de piata a BRD a mai pus umarul si de faptul ca banca este cotata la Bursa.



"Raportul dintre valoarea de piata a bancii si profiturile realizate de banca (indicatorul PER - cu cat PER-ul este mai mare cu atat banca este mai scumpa. La BRD, PER-ul este de 14,7%-n.r.) printre cele mai mari de la Bursa. Faptul ca banca apartine grupului fracnez da insa siguranta investitorilor. Alaturi de aceasta actiunile BRD sunt printre putinele alternative de plasament pe care investitori straini le au pe piata romaneasca," comenteaza Valerian Ionescu, director de operatiuni la CAIB Securities. Brokerii se asteapta ca banca sa raporteze pentru anul trecut un profit asemanator cu cel din 2002, 70-75 milioane de dolari.



Societe Generale a preluat in 1998 un pachet de 45% din actiunile bancii si a realizat o majorare de capital ajungand sa detina astfel 51%. Valoarea investitiei a fost de 220 milioane de dolari, iar castigul obtinut de fracezi in cinci ani este de 130% numai din cresterea pretului actiunilor. La cresterea valorii de piata se mai adauga si dividendele platite de banca in fiecare an.



Cum vede Bogdan Baltazar, presedintele Consiliului de Administratie al BRD, afacerea BRD?



"Am crezut si cred in continuare in potentialul bancii. Nu o sa uit ca anul trecut cand mi-am vandut o parte din actiuni au fost o gramada de speculatii ca stiu eu ceva, ca fug de ceva. Am spus de atunci pentru cine a vrut sa ma auda: BRD este o actiune de pastrat, care va continua sa creasca. Acum nu pot decat sa ma bucur ca s-a adeverit ce spuneam atunci. Banca practic a crescut de aproape trei ori fata ce momentul privatizarii ei. Sa nu uitam ca in momentul in care Societe Generale si-a adjudecat pachetul majoritar de actiuni a acceptat o valoare a bancii de aproape 400 milioane de dolari", spune Baltazar.



Si Baltazar accepta ca pe langa rezultatele bune pe care le-a inregistrat banca in ultimii trei ani, pe langa profitabilitatea sa, un aport la cresterea valorii de piata l-a avut si faptul ca la cota Bursei de Valori sunt listate prea putine companii bune, blue-chipsuri.



"Orice investitor strain care se expune pe piata de capital romaneasca considera de cuviinta sa cumpere si actiuni BRD. Si asta ne ajuta si pe noi", mai spune oficialul BRD care a adaugat ca nici nu se mai gandeste sa-si vanda actiunile pe care le mai detine.



Baltazar a vandut anul trecut jumatate din actiunile pe care le detinea la BRD, mai exact 721.000 de actiuni, pretul la care s-a facut tranzactia fiind de 17.500 lei/actiune. Acum BRD a ajuns la 23.700 lei/actiune. Suma obtinuta la vremea respectiva a fost de aproximativ 12 miliarde lei (peste 350.000 de dolari).



"Actionarul nostru principal este foarte multumit. Oricum primeste acum pretul pentru increderea pe care a avut-o in 1998 de a intra intr-un sistem bancar marcat, ca de altfel multe altele, de efectele crizei din Rusia".



Cat despre faptul ca BRD a ajuns sa aiba o valoare de piata mai mare decat pretul estimat la care a fost evaluata BCR, Baltazar crede ca "pretul spune totul".



"Intr-un fel asta dovedeste faptul ca aceasta cautare a unui investitor strategic trebuia sa merga in paralel cu o emisiune de actiuni ale BCR pe piata de capital".



BRD-Groupe Societe Generale are un capital social de 4.181,4 mld. lei, impartit in actiuni cu o valoare nominala de 3.000 lei. Banca a anuntat de curand intentia de a realiza in acest an emisiuni de obligatiuni pe piata romaneasca, a caror valoare ar putea atinge 1.500 miliarde de lei.



BRD a raportat la finalul primelor noua luni din anul trecut un profit net de 1.773 miliarde lei (54 milioane de dolari), in crestere nominala cu doar 8% fata de septembrie 2002. Rezultatele bancii pe intreg anul trecut ar urma sa fie publicate saptamana aceasta.



Alaturi de Societe Generale, ceilalti actionari mai importanti ai bancii mai sunt societatile de investitii financiare (SIF) care detin 25% si BERD cu un pachet de 4,99%. Statul mai detine un pachet de 7,32% din actiunile BRD, actiuni cu care nu se hotaraste inca ce sa faca: la vinde la pachet sau le listeaza.
oana.nuta@zf.ro ; vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO