Prima pagina

Verheugen: Cu ce Dumnezeu au gresit romanii si bulgarii ca sa-i pedepsim?

15.06.2005, 19:56 19

Fost comisar european pentru extindere, actual vicepresedinte al Comisiei Europene si comisar pentru industrie, germanul Gunther Verheugen (foto) afirma ca Romania si Bulgaria nu trebuie sa sufere pentru ca francezii si olandezii au respins Constitutia Europei.

"Abia am semnat tratatele de aderare (la 25 aprilie - n.n.) care prevad ca Romania si Bulgaria vor adera in 2007. Cu ce Dumnezeu au gresit, de atunci, bulgarii si romanii? Pentru dublul vot negativ (din 29 mai si 1 iunie - n.n.) nu trebuie sa sufere aceste tari", a declarat ieri Verheugen, intr-un interviu acordat cotidianului german Suddeutsche Zeitung.

Declaratiile comisarului vin la doar o zi dupa ce comisarul pentru relatii externe, austriaca Benita Ferrero-Waldner, a afirmat, pentru publicatia germana Bild am Sonntag, ca ritmul extinderii trebuie incetinit - dupa esecul referendumurilor din Franta si Olanda - pentru ca UE sa poata digera valul de extinderere cu 10 tari, la 1 mai 2004. Acest lucru ar presupune, in opinia comisarului, ca Romania si Bulgaria sa mai astepte.

Declaratiile lui Waldner nu sunt singurele de acest fel, dar ea este primul demnitar al Comisiei care a vorbit despre o posibila amanare a aderarii Romaniei si Bulgariei, ca o consecinta directa a respingerii Constitutiei in Franta si Olanda.

Verheugen este de alta parere si sustine ca extinderea nu trebuie stopata sau incetinita.

"As vrea sa stiu de ce germanii, francezii sau olandezii sunt de parere ca este de la sine inteles ca ei apartin Europei, dar polonezii sau romanii nu? Sunt polonezii mai putin europeni decat noi, germanii?", s-a intrebat Verheugen.

Comisarul european a facut recurs si la istorie. El a reamintit ca tarile din Est au fost victime ale celui de-al doilea razboi mondial, ramanand de partea "gresita" a cortinei de fier: "Pentru aceasta, vina apartine Germaniei. Raspunderea istorica pentru toate aceste probleme pe care le dezbatem este a Germaniei. Avand in vedere aceste lucruri, avem toate motivele sa ne dedicam Uniunii si extinderii sale".

El a apreciat ca integrarea Romaniei si a Bulgariei este in interesul UE, intrucat altfel nu va exista stabilitate in Europa de Sud-Est: "Am uitat deja cu totii ce s-a intamplat in Kosovo?".

Verheugen gaseste o explicatie pentru criza actuala din UE si pentru respingerea Constitutiei: frica de globalizare. Fostul comisar european a apreciat ca populatia din statele occidentale trebuie mai bine informata cu privire la schimbarile globale, inclusiv cele economice, pentru a risipi temerile nejustificate legate de extinderea UE.

Germanii si olandezii sunt tematori pentru viitorul locurilor lor de munca, care ar putea fi afectate de globalizare, dar, daca le-ar fi explicate si avantajele, s-ar linisti, spune Verheugen, care respinge ipoteza, din ce in ce mai des vehiculata, anume ca extinderea i-ar afecta negativ pe vechii membri.

In privinta pierderii locurilor de munca din statele UE, in urma migratiei firmelor catre est, Verheugen apreciaza ca problemele ar fi fost mult mai grave in absenta extinderii: "Este incorect sa spunem ca efectele economice ale aderarii sunt negative pentru vechii membri. Situatia sta exact invers. Membrii initiali au beneficiat de pe urma extinderii mult mai mult decat noile state. Cei mai mari castigatori au fost Germania si Austria".

Importanti lideri ai crestin-democratilor germani - care au toate sansele sa castige alegerile anticipate din septembrie -, intre care si candidatul pentru fotoliul de cancelar, Angela Merkel, au enuntat dorinta lor de a bloca extinderea UE, dupa esecul adoptarii Constitutiei. Zilele trecute, cancelarul austriac Wolfgang Schussel s-a aratat convins ca aderarea Romaniei si a Bulgariei va fi amanata, un punct de vedere similar fiind exprimat si de presedintele Parlamentului de la Viena.

Consiliul European (sefii de state si de guverne ai UE) ar putea aborda subiectul extinderii, vineri, la "summitul de criza" de la Bruxelles. iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO