Prima pagina

Viata: crestere lenesa, dar rasturnari in top

30.03.2005, 00:00 19


Piata asigurarilor de viata a avut in 2004 unul din cele mai lente ritmuri de crestere din ultimii cinci ani: doar 10% crestere in euro. Motivul este modificarea regimului fiscal al asigurarilor de tip employee benefits, folosite partial in anii anteriori pentru plata salariilor de catre unele companii, din cauza fiscalitatii ridicate pe forta de munca.


Pe de alta parte, se poate lua in considerare si ideea saturarii pietei. Competitia acerba dintre companiile de asigurari de viata a facut ca zone metropolitane ca Bucurestiul, Constanta sau Timisoara sa fie aproape de epuizarea potentialului. De aici si interesul tot mai mare pentru provincie.


Pozitiile in top 10 au cunoscut schimbari considerabile, in mare parte datorate mutarii portofoliilor bancare de la o societate de asigurari la alta. Piata este condusa in continuare de politele aferente contractelor de creditare: polite de asigurari de viata la termen cerute de banci in cazul creditelor de consum si in cazul creditelor ipotecare/ imobiliare.


1. ING Nederlanden (Olanda) continua sa ramana nr. 1, in  pofida scaderii cotei de piata de la 44% in 2003 la 41% in 2004. Un nivel de business de peste 70 milioane de euro cat desfasoara acum compania, o crestere de 5% in euro cat a avut anul trecut, chiar daca la jumatate fata de cresterea pietei, ii dau posibilitatea de ramane pe aceasta pozitie.


2. Asirom (capital autohton) a avut aceeasi evolutie ca si liderul pietei, de plus 5%, si isi pastreaza pozitia secunda, chiar in conditiile in care cota de piata a scazut usor, cu aproape un punct procentual, pana la 12%. Locul sau este insa amenintat clar de anul acesta de AIG Life.


3. Pentru compania americana AIG Life 2004 a fost cel mai bun an de pana acum. Compania a urcat un loc in clasament anul trecut. Cresterea primelor brute subscrise in ritm triplu fata de al pietei si la un volum destul de ridicat ii da posibilitatea sa spere la trecerea pe locul doi anul acesta. 


4. Dupa o triplare a afacerilor in 2003, Omniasig Life (capital majoritar germano-israelian) a franat anul trecut cu 4% la prime brute subscrise, asa incat a coborat un loc in clasament. Compania a explicat ca reducerea s-a datorat scaderii contractelor venite pe filiera bancara.


5. Allianz-Tiriac (capital majoritar german) si-a dublat cota de piata, asa cum anuntau deja rezultatele de pe primul semestru. Compania a avut prime subscrise duble din asigurari de viata anul trecut, cel mai ridicat ritm de crestere in afara de BCR Asigurari.


6. Afacerile Asiban (capital romanesc) au scazut cu 9% anul trecut pe asigurari de viata ca urmare a reorientarii bancilor cu care lucra catre alte societati de asigurare.


7. Parcursul Aviva (Marea Britanie) ramane constant: 30-40% anual. Ritmul de aproape patru ori mai rapid decat piata i-a adus o ameliorare sensibila a cotei de piata: de la 3,7% in 2003 la 4,5% anul trecut.


8. Grecii de la Interamerican au incheiat anul cu 4% scadere a primelor brute subscrise la asigurari de viata, ceea ce le-a adus o micsorare a cotei de piata si au trecut astfel pe pozitia a opta, fata de locul sapte in 2003.  


9. Grawe (Austria), care lucreaza numai prin brokeri, a ajuns pe nesimtite la prime brute subscrise de aproape 5 milioane de euro. "Inghitirea" Sara Merkur la inceputul acestui an va aduce compania probabil intre primele 5-6 de pe piata.


10. BCR Asigurari (capital autohton)  a exploatat la maximum relatia cu banca-mama, BCR, asa ca a avut o explozie a incasarilor: crestere de 948%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO