Prima pagina

Violeta Ciurel pleaca sa lucreze la sediul central al ING

15.09.2004, 00:00 21



Violeta Ciurel, directorul general al diviziei de asigurari de viata din cadrul ING Romania, va pleca in aceasta toamna sa lucreze la sediul central al companiei olandeze.



Ea va prelua la Amsterdam pozitia de general manager global pensions -director general pentru pensii- in cadrul ING Group, adica se va ocupa de strategia de dezvoltare a produselor de pensii ale ING in toata lumea. Violeta Ciurel, profesor de asigurari, este unul din primii oameni pe care ING i-a angajat aici, in 1997, pentru dezvoltarea companiei de asigurari de viata.



ING, unul dintre cele mai mari grupuri financiare din Europa, considera pensiile private ca una din industriile de mare perspectiva si are un focus special pe aceasta zona. Grupul olandez administra la 30 iunie 2004 active legate de pensii (pension assets) in valoare de 179 miliarde euro.



"Voi fi in cadrul unui departament care se va ocupa de partea de strategie, de monitorizare a activitatilor de pensii, dar si de asigurari de viata care au ca scop protectia si economisirea pe termen lung, pe care le dezvolta ING pe plan mondial", a explicat Ciurel pentru Ziarul Financiar.



Contractul este incheiat pe 3 ani, cu posibilitatea de prelungire.



Ciurel este de 5 ani director general al diviziei de asigurari de viata a ING Romania. "Aveam de gand sa schimb ceva. Probabil ca odata la 7-8 ani, o schimbare este buna. Sunt incantata ca las firma pe drumul cel bun, ca exista toate premisele sa creasca in viitor. Oricum, voi ramane in Consiliul de Administratie al ING Nederlanden, voi pastra legatura cu cei de aici. Am de gand sa ma intorc. Nu stiu cand, dar am de gand", a spus ea.



"Vrem sa aducem oameni din Romania sau din alta parte la nivel de varf in cadrul companiei, ca sa aiba o privire completa, de la alt nivel, asupra afacerilor ING. Sunt oameni care vin cu un bagaj intelectual, care au cunostinte tehnice, si care trebuie sa aiba loc sa creasca. Acesti oameni au alta perspectiva cand se intorc asupra afacerilor de pe pietele locale. Este o investitie pentru noi", a spus Dirk Serbruyns, country chairman ING Romania.



El a explicat ca postul de director general al diviziei de asigurari de viata din cadrul ING va fi preluat de olandezul Bram Boon, directorul de vanzari al companiei. Boon are o experienta de peste 20 de ani in sectorul asigurarilor si a mai lucrat in Olanda, Austria sau India.



Ciurel va lucra la Amsterdam direct cu Jan Nijssen, Global Head Pensions in cadrul ING. "A contat mult ceea ce a facut d-na Ciurel pe piata romaneasca. Strategia noastra este de a aduce oameni talentati din tarile din Est in conducerea companiei, de a o improspata", a spus Nijssen.



Va putea astfel influenta Ciurel din aceasta pozitie intentia ING de implicare in industria fondurilor de pensii din Romania?



"Sper sa pot, dar problema nu depinde neaparat de mine. ING este interesat de pietele financiare cu potential, dar in Romania nu avem inca reforma din acest punct de vedere (al pensiilor - n.red)", a spus ea.



Din punctul de vedere a lui Jan Nijssen, implicarea ING pe piata pensiilor din Romania este, cel putin pentru moment, in stand-by. "Asteptam alegerile. Asteptam ca cei care vor veni la guvernare sa aiba reforma pensiilor pe o pozitie cat mai inalta pe agenda lor. Este timpul pentru asa ceva, avand in vedere drumul spre Uniunea Europeana al Romaniei. Sunt convins ca si inchiderea capitolului financiar de negociere pentru aderarea la UE va fi impulsionata de adoptarea legislatiei privind reforma pensiilor", a spus Nijssen.



Oficialul ING spune ca actuala lege privind pensiile ocupationale mai trebuie imbunatatita pentru ca grupul sa ia in calcul investitia intr-o societate de administrare. "Exista o serie de intrebari si conditii inca nelamurite. As compara aceasta situatie cu prima reforma din Germania, care nu a fost un succes din pricina legislatiei prea stricte. Aceste conditii prea stricte cer prea mult capital disponibilizat fara un randament satisfacator. Dar cred ca este doar o chestiune de timp pana dificultatile vor fi depasite, pana cand vor fi reglementari mai atractive", a mai spus Nijssen.



Plecarea Violetei Ciurel provoaca schimbari nu numai in cadrul companiei, ci si in industrie.



Ea a fost aleasa in aceasta primavara presedintele Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurare din Romania (UNSAR) pe un mandat de 4 ani. "Nu inseamna ca daca plec pentru o perioada nu voi pastra contactul cu piata, dar la UNSAR trebuie acum organizate noi alegeri", a spus Ciurel.



ING a intrat pe piata asigurarilor de viata din Romania in 1997 si a urcat rapid la o cota de circa 50% din piata. Afacerile companiei au fost de circa 70 milioane de euro anul trecut.
sorin.pislaru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO