Prima pagina

Vladescu: Cautam sa taxam companiile care nu fac profit

05.10.2005, 19:38 10

Ministrul finantelor, Sebastian Vladescu, s-a razgandit: nu va mai introduce impozitul pe salariile programatorilor, iar taxa de 0,5% pe imobilizarile corporale ar urma sa fie aplicata numai in cazul societatilor care inregistreaza pierderi pe perioade indelungate. Inca nu este clar in ce regim va fi aplicat acest nou impozit.

"In nici un caz nu vom pune un nou flat tax pe toate activele. Cautam o formula pentru a taxa societati care detin active consistente si nu fac profit pe termene lungi", a declarat Vladescu, mentionand ca foarte multe organizatii patronale l-au sesizat in legatura cu factorul de dezechilibru pe care il constituie astfel de firme.

Ministrul spune ca sunt peste 150.000 de societati care si-au facut un obicei din a nu realiza profit, care apar si dispar in timp, si solicita returnari de TVA. El crede ca in cazul societatilor de stat cu pierderi, introducerea unei astfel de taxe le va obliga sa puna in circuitul comercial active care sunt tinute degeaba.

Ramane de vazut cat va mai dura pana la adoptarea unei decizii, in conditiile in care ordonanta de urgenta pentru modificarea Codului fiscal ar trebui sa fie discutata de Guvern cat mai curand. Apoi, actul normativ trebuie sa mai treaca si de Parlament.

Ministrul finantelor sustine ca a incercat sa analizeze proiectul si ca fost membru activ al mediului de afaceri. "N-am gasit zone de tulburare, cu exceptia anumitor medii de afaceri pe care chiar vrem sa le tulburam", a declarat Vladescu.

El spune ca sistemul major de taxe nu se modifica anul viitor fata de ceea ce s-a anuntat deja, insa pentru anumite activitati vor aparea schimbari la nivelul taxelor specifice. "Economia nu se invarte in jurul alcoolului, tutunului si jocurilor de noroc. In jurul acestora se invart evaziunea si frauda", a mai afirmat ministrul finantelor, precizand ca de la 1 ianuarie produsele din alcool si tutun vor costa mai mult, fie ca urmare a unor cresteri de accize, fie sub efectul introducerii unei taxe noi.

In privinta miscarilor anuntate de impozite, persista neclaritati legate de modul de aplicare a impozitului pe castigurile din tranzactii cu actiuni.

Potrivit proiectului de modificare a Codului fiscal, de la 1 ianuarie intra in vigoare impozitul de 16%, obligatia calcularii, retinerii si virarii impozitului revenind intermediarilor la fiecare tranzactie.

Impozitul calculat si retinut la sursa se vireaza pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut.

Nu mai este valabila regula potrivit careia impozitul este de 1% pe castigul obtinut din vanzarea unor titluri pastrate mai mult de un an.

In cazul tranzactiilor cu titluri de valoare, altele decat titlurile de participare la fondurile deschise de investitii, partile sociale si valorile mobiliare emise de societati inchise, contribuabilul care a optat pentru determinarea impozitului pe castigul net anual, datoreaza un impozit anual stabilit de catre organul fiscal competent, pe baza declaratiei de venit, prin aplicarea cotei de 16% asupra castigului net anual. Intr-o asemenea situatie, impozitul retinut in cursul anului reprezinta plata anticipata in contul impozitului anual datorat.

"Veniturile din speculatii bursiere au regimul oricarui venit si vor fi taxate cu 16%. Am agreat sa nu taxam scaderi de portofoliu, ci numai castigul net. Pentru aceasta vor fi armonizari trimestriale ale portofoliilor, incercand sa mergem la luna in momentul in care conditiile tehnice ne vor permite", a declarat ministrul finantelor.

De la 1 ianuarie intra in vigoare si impozitul majorat la 16% asupra castigurilor din dobanzi. Sebastian Vladescu spune ca Fiscul nu are un standard astfel incat cresterea veniturilor din aceasta sursa sa nu fie taxata daca se situeaza sub rata inflatiei.

"Nu faptul ca noi taxam dobanzile este anormal, ci faptul ca dobanzile sunt real negative. Daca economisirea va fi afectata, vom avea o problema, iar aceasta va trebui rezolvata intr-un ansamblu mai larg, impreuna cu BNR", a afirmat Vladescu.

El a mai spus ca isi mentine intentia de a introduce o taxa suplimentara pentru societatile din domeniul alimentatiei publice.

Cat priveste impozitarea salariilor programatorilor, Sebastian Vladescu nu crede ca un informatician trebuie sa aiba un avantaj fata de un contabil. "Solicitarile sunt foarte puternice, asa ca am fost convins sa renunt. Oricum introducerea impozitului nu avea un impact fiscal deosebit, fiind vorba de fapt de introducerea unui standard egal de impunere a salariilor", a spus Vladescu.

Ministerul Finantelor lucreaza in aceasta perioada si la proiectul de buget pe 2006, tinta de deficit fiind de 0,5% din PIB. Proiectul va figura si pe agenda discutiilor cu o misiune a FMI care urmeaza sa vina la Bucuresti pe 20 octombrie pentru incheierea reviziilor programului deschis in 2004. "Speram sa ajungem la o concluzie comuna, iar acordul sa poata continua pana la jumatatea anului viitor", a mai spus ministrul finantelor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO