Prima pagina

Vladescu intra in 2006 cu Codul fiscal al lui Popescu

19.12.2005, 19:32 16

Legea de modificare a Codului fiscal intrata in vigoare pe 4 iunie 2005 revine in atentia investitorilor de la Bursa, a oamenilor de afaceri si a consultantilor, dupa ce premierul Calin Popescu-Tariceanu a anuntat ca nu mai schimba nimic pana la 1 ianuarie 2006. De altfel, pe baza acestei legi a fost construit bugetul pe anul viitor.

Dupa luni de zile in care diferite variante de amendare a Codului s-au succedat pe site-ul Ministerului Finantelor in numele dezbaterii publice, raman in vigoare reglementarile stabilite la inceputul verii.

In esenta, continua procesul de aliniere a impozitelor pe diferite categorii de venituri la nivelul cotei de 16%, numai ca modalitatea de aplicare este diferita de intentiile pe care le anuntasera Finantele. Taxa de 16% urmeaza sa fie aplicata veniturilor din dobanzi, castigurilor din tranzactii cu actiuni, dividendelor si veniturilor din tranzactii cu imobile, fiecare din aceste categorii presupunand o serie de cazuri particulare tratate diferit.

Revin asadar complicatiile legate de impozitarea castigurilor din tranzactiile cu actiune prin aplicarea diferentiata a cotei de 1%, respectiv a celei de 16%, in functie de durata detinerii actiunilor in cauza si de momentul vanzarii. Intentia Finantelor de a stabili ca pret de referinta valoarea unei actiuni in ultima zi de tranzactionare din 2005 se amana fara termen, in schimb este pastrat tratamentul preferential aplicat investitiilor cu durata mai mare de un an.

Investitorii de pe Bursa si cei din fonduri pot fi tentati sa isi schimbe brusc strategia de trecere la noul impozit, provocand turbulente pe piata. Brokerii spun ca se astepta la o saptamana agitata la Bursa, iar unii se tem ca pana la finalul anului Ministerul de Finante le-ar mai putea pregati si alte surprize.

Ramane de vazut cand si in ce masura se vor mai materializa proiectele ministrului finantelor, Sebastian Vladescu, de a "ataca" anumite medii de afaceri, precum cele din industria tutunului si alcoolului. Una din cele mai dezbatute propuneri a fost aceea privind aplicarea unui impozit de 2% pe venitul incasat in loc de impozitarea diferentei dintre pretul de vanzare si cel de cumparare, alaturi de introducerea unor preturi minime la produsele din alcool si tutun.

Bursc, au disparut urgentele legate de sporirea incasarilor bugetare, inclusiv prin aplicarea unor impozite mai mari pe autoturismele si locuintele de lux. Autoritatile si-au amintit dintr-o data de principiul predictibilitatii modificarilor in legislatia fiscala si amana fara termen o decizie de amendare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO