Prima pagina

Vladimir Putin s-a suparat si a demis tot Guvernul

25.02.2004, 00:00 69



Surpriza de proportii ieri la Moscova cand presedintele Vladimir Putin a anuntat, in direct la televiziune, ca a demis guvernul rus si pe primul ministru Mihail Kassianov, uzand de prerogativele sale constitutionale. Demiterea Guvernului are loc in plina campanie pentru alegerile prezidentiale la care actualul lider de la Kremlin este incontestabilul favorit. Atat momentul ales, cat si explicatiile presedintelui rus arata fara echivoc ca destituirea guvernului are ratiuni electorale.



"Aceasta demitere nu are legatura cu activitatea guvernului, pe care o consider in general multumitoare, ci cu dorinta mea de a-mi demonstra pozitia asupra directiei in care trebuie sa se indrepte tara dupa 14 martie", data alegerilor prezidentiale, a afirmat Vladimir Putin, care a adaugat ca inainte de scrutinul prezidential va forma noul cabinet.



Sef interimar al Guvernului este Viktor Hristenko, vicepremier in Cabinetul condus de Mihail Kassianov. Speculatii privind o eventuala demisie a lui Kassianov se vehiculau la Moscova in ultima vreme, el fiind ultimul dintre apropiatii fostului presedinte Boris Eltan mentinut intr-o functie cheie de regimul Putin. Lui Kassianov i se poate reprosa faptul ca nu a avut o pozitie transanta in momentul in care a fost arestat cel mai bogat om de afaceri rus, Mihail Kodorkovski.



Demiterea Guvernului, cu trei saptamani inainte de alegerile prezidentiale, a provocat o scadere a Bursei de la Moscova cu trei pana la cinci procente, relatau ieri agentiile de presa internationale. Acesta ar putea fi singurul efect al miscarii politice surprinzatoare a lui Putin intrucat, in plan politic, este greu de crezut ca se va mai schimba ceva in conditiile in care liderul de la Moscova controleaza Duma de stat(Camera inferioara a Parlamentului rus) si mijloacele media. Pentru alegerile din 14 martie Vladimir Putin, creditat de sondajele de opinie cu o popularitate ce atinge 80%, nu are practic nici un candidat redutabil. Liderii politici ai opozitiei care ar fi contat in aceasta lupta politica fie nu si-au inscris candidatura, fie au fost descalificati. De pilda, liderul liberal la presedintie Ivan Rabkin dupa o misterioasa disparitie de cateva zile a anuntat ca nu va mai candida. Singurul adversar al lui Putin in aceasta campanie pare sa fie hazardul: o eroare tehnica a facut sa esueze lansarea a doua rachete, in Peninsula Kamceatka, fapt a compromis si momentul electoral la care asista presedintele.
mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels