Prima pagina

Vosganian propune supravegherea consolidata a sistemului financiar

18.01.2005, 00:00 25

Supravegherea bancilor, a companiilor de asigurari si a pietei de capital ar trebui facuta de catre un singur organism, este de parere Varujan Vosganian, presedintele Comisiei de Buget Finante din Camera Deputatilor.
"In opinia mea, supravegherea pietelor financiare trebuie unificata si ar trebui sa existe o singura autoritate in domeniu. Exista un anumit dezechilibru intre BNR, pe de o parte, si CSA si CNVM, pe de alta parte", a spus ieri Vosganian, prezent la Bursa de Valori.
El a adus ca exemplu tranzactionarea titlurilor de stat la Bursa de Valori Bucuresti, actiune amanata de cativa ani. BNR, care organizeaza in prezent piata titlurilor de stat are de mai multi ani reticenta de a accepta ca macar o parte a titlurilor de stat sa fie tranzactionate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), iar in urma discutiilor cu CNVM si BVB nu s-a ajuns pana in prezent la un acord.
Reprezentantii CNVM cred ca ar fi buna unificarea supravegherii.
"Aceasta este o practica si in alte tari, inclusiv tari din Uniunea Europeana. O astfel de decizie ar putea avea efecte benefice pentru ca de multe ori o decizie privitoare la un segment al pietei financiare produce efecte si pe celelalte segmente. Cred ca trebuie facuta o analiza asupra efectelor pe care o supraveghere unificata le va avea, iar daca acestea sunt favorabile o asemenea decizie ar trebui adoptata," a declarat pentru Ziarul Financiar Gabriela Anghelache, presedintele Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare.
Vosganian a precizat ca in varianta unui organism unic de supravaghere a pietelor financiare, Banca Nationala a Romanieii ar urma sa ramana doar cu rolul de a elabora si aplica politica monetara.
Nu aceeasi parere are Adrian Vasilescu de la BNR.
"Nu am un punct oficial de vedere, dar pot sa va spun in nume personal ca in Europa, chiar si acolo unde exista institutii de supraveghere consolidate, banca centrala ramane cu sarcini de supraveghere", a spus Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR.
Presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), Nicolae Crisan, a spus ca industria asigurarilor nu ar fi avantajata daca s-a trece la supraveghere consolidata.
"Supravegherea distincta a acestui sector este importanta pentru dezvoltarea pietei asigurarilor, care trebuie incurajata in Romania. Existenta CSA da vizibilitate si credibilitate acestei industrii. Ar trebui sa se inteleaga ca asigurarile au importanta lor, sa nu ramana a cinea roata la caruta", a spus
Piata asigurarilor a avut un ritm de crestere de peste 20% in ultimii ani, ajungand la 800 milioane de euro anul trecut, dar este inca de zece ori mai mica decat piata bancara. CSA s-a format in 2001.
Ideea unificarii supravegherii a mai fost vehiculata in 2000 si de catre PSD, fiind sustinuta temporar chiar de catre actualul viceguvernator al Bancii Nationale, Florin Georgescu.
Supraveghere financiara consolidata se mai face in Marea Britanie, Australia, Coreea de Sud, Japonia, Ungaria si tarile nordice. Sustinatorii consolidarii afirma ca expansiunea institutiilor financiare in domenii multiple de activitate cere si o supraveghere adecvata.
Varujan Vosganian a mai spus  ca sistemul financiar romanesc va avea in urmatorii ani misiunea de a prelua excesul de masa monetara prin economisire pentru ca banii in exces de pe piata sa nu alimenteze inflatia.
"Transferurile de la romanii care lucreaza in strainatate vor atinge 2 miliarde de euro in acest an, la care se vor adauga investitii straine de 3 miliarde de dolari, iar liberalizarea contului de capital va atrage capitaluri speculative in valoare de alte 3 miliarde de dolari. La acestea se vor adauga alte 600 de milioane de euro reprezentand plusul de venituri ale populatiei generate de modificarea codului fiscal," a spus Vosganian.
El a apreciat ca pentru ca Bursa de Valori sa corespunda nevoilor de investitii existente pe piata romaneasca, nivelul capitalizarii ar trebui cel putin sa se dubleze prin aparitia de noi companii.
sorin.pislaru@zf.ro ; vlad.nicolaescu@zf.ro
cristian.hostiuc@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO