Prima pagina

Zi de cosmar pentru SIF-uri

13.06.2006, 00:00 7

Actiunile societatilor de investitii financiare (SIF) s-au prabusit ieri pe Bursa, inregistrand la inchidere scaderi cuprinse intre 3,7% si 9,3% pe fondul unei sedinte cu accese de panica, lasandu-i din nou pe brokeri fara explicatii pentru scaderea pietei, dupa ce acestia spuneau in urma cu o saptamana ca SIF-urile sunt ieftine in comparatie cu valoarea lor reala.

"Cred ca e pentru prima data de cand nu mai inteleg ce se intampla", comenta ieri directorul uneia din cele mai mari societati de brokeraj de pe piata.

Scaderile au fost conduse de SIF Oltenia, care a incheiat ziua la 1,86 lei/actiune, cu 9,3% mai jos fata de finalul saptamanii trecute, celelalte patru SIF-uri au scazut cu 3 pana la 6%, indicele SIF-urilor, BET-FI, incheind ziua cu o scadere de 5,5%. Doar ieri din averea actionarilor SIF s-au evaporat peste 90 de milioane de euro.

De la inceputul anului, valoarea de piata a SIF-urilor a scazut cu circa jumatate de miliard de euro. Capitalizarea bursiera a celor cinci SIF-uri era ieri de 1,35 miliarde de euro.

Printre ipotezele care circulau ieri pe piata pentru scaderea SIF-urilor se numarau vanzarile din ultima vreme ale companiilor omului de afaceri Catalin Chelu, care chiar daca nu au avut o valoare mare i-au indepartat pe cumparatori, vanzarile unor investitori straini sau scaderea pietelor din regiune sau investitorii care vand pentru a face rost de lichiditati pentru oferta publica de actiuni a Transelectrica ce urmeaza sa inceapa maine.

Mai multe societati ale omului de afaceri Catalin Chelu, care controleaza pachete consistente de actiuni SIF au raportat vanzari de peste un milion de euro in ultima luna, acestea nu ar fi putut genera o scadere atat de mare decat prin efectul psihologic pe care ar fi putut sa il aiba asupra celorlalti investitori.

Cu toate acestea niciunul din motive nu ar fi putut justifica o scadere atat de mare. "Este posibil sa apara informatii noi in legatura cu SIF-urile in zilele urmatoare, pentru ca altfel nu cred ca se poate explica o asemenea scadere", comenta ieri un alt broker.

Scaderea SIF-urilor a fost cu atat mai surprinzatoare pentru investitori cu cat cele mai importante societati de pe piata dupa valoarea capitalizarii - Petrom, BRD si Banca Transilvania - au avut ieri o evolutie stabila. Petrom si BRD au ramas ieri la cotatiile anterioare, in timp ce Transilvania a coborat cu 0,6%.

Dintre societatile mari, o scadere semnificativa a mai inregistrat Rompetrol Rafinare, care a coborat cu 7,4% pana la 0,071 lei/actiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels