Profesii

400 de români au plecat ca „expaţi“ în Europa, Asia şi Africa. Cele mai multe joburi sunt în IT, telecom, automotive şi petrol şi gaze

Elena Antoneac, mana­ger în cadrul companiei care oferă servicii de relocare PIRGROUP România

Elena Antoneac, mana­ger în cadrul companiei care oferă servicii de relocare PIRGROUP România

Autor: Adelina Mihai

25.04.2013, 00:06 1626

Numărul românilor care au plecat în ultimii doi ani pe poziţii de middle şi top management prin intermediul unei firme locale de relocare a fost mai mare decât numărul străinilor care au venit în ţară, însă această piaţă este în continuare în creştere.

„Am relocat în ultimii doi ani 400 de români în state precum Marea Britanie, Olanda, Belgia, Germania, Elveţia, Sue­dia, China sau în zone precum Africa de Sud. Industriile în care lucrează cei mai mulţi români expaţi, cu joburi de middle şi top management, sunt cele de IT, telecom, auto­mo­ti­ve şi petrol şi gaze“, a spus Elena Antoneac, mana­ger în cadrul companiei care oferă servicii de relocare PIRGROUP România, cu venituri fac­turate de 350.000 de euro anul trecut. În schimb, spune ea, numărul de familii de ex­paţi care au venit în România în aceea­şi perioadă a fost de 180, însă în continuare există un mix pe piaţă. „Străi­nii care vin în Ro­mânia lu­crea­ză în companii din Bu­cureşti sau din Cluj în industrii precum outsorucing sau producţie. Cei mai mulţi sunt nemţi, indieni sau unguri“, a mai spus Elena Anto­neac.

Pentru expaţi, România este o piaţă similară celei din Polonia, atât în materie de aspecte legate de costul vieţii, cât şi în ceea ce priveşte impresiile pe care le au străinii despre ţară înainte să fie relocaţi.

„La fel cum se întâmplă şi în cazul României, expaţii care vin în Polonia sunt luaţi aproape plângând de la aeroport. Însă deja ne-am obişnuit cu această prejudecată şi îi asigurăm de la început că vor pleca tot plângând din Polonia după trei ani de manadat, regretând că trebuie să plece, pentru că se acomodează foarte bine. O întrebare frecventă a străinilor este aceea de cum pot să-şi acopere cheltuielile localnicii, având în vedere că salariul mediu în Polonia e 1.000 de euro, iar preţurile sunt similare cu cele din Europa de Vest“, a spus Aleksandra Wiak, team leader în divizia de relocare a companiei Express Relocations din Polonia. Preţul unei chirii pen­tru un apartament de lux, dintr-o zonă bună a Varşoviei, pentru expaţi, este de 1.500 - 3.000 de euro pe lună, la care se adaugă, de regulă, cheltuielile cu utilităţile, care nu sunt foarte mari, prin comparaţie cu România, fiind în medie de 60 de euro pe lună.

În România, salariul mediu net pe economie este de 350 de euro. Totuşi, chiriile pentru expaţi variază între 1.000 şi 3.000 – 3.500 de euro pe lună, iar expaţii care vin prin firmele de relocare locuiesc de regulă în zone precum Pipera, Herăstrău sau Dorobanţi.

„Recent am avut un german care şi-a dorit o casă cu pis­cină şi am închiriat o vilă în nordul Capitalei cu această faci­li­ta­te la un preţ de 3.500 de euro/lună. Printre cele mai «extra­va­gante» beneficii primite de expaţii care vin în Ro­mânia se nu­mără plata şcolarizării copiilor, unde de cele mai multe ori cos­turile ajung la 20.000 de euro pe an“, mai spune Antoneac.

Valoarea pieţei locale a serviciilor de relocare este cuprinsă între 6 şi 9 mil. euro, potrivit jucătorilor de pe această piaţă, tariful mediu al unui proces de relocare fiind de 4.000 de euro. Unul dintre competitorii PICGROUP (com­pania administrată prin intermediul The Partners in Relo­cation Romania S.R.L.) de pe plan local este compania Inter­dean.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO