Profesii

53 de români învaţă în liceele private din Elveţia. Plătesc câte 50.000 de euro/an

Autor: Adelina Mihai

10.12.2010, 14:50 338

Cei mai mulţi elevi români care învaţă la liceele private dinstrăinătate preferă instituţiile de învăţământ din Elveţia sau dinMarea Britanie, pentru că în aceste ţări se oferă diplomerecunoscute internaţional, deşi nu există o statistică privindnumărul de elevi care învaţă în prezent în străinătate. În general,românii aleg liceele cu specializare în limbi străine, economie,matematică sau chimie şi biologie.

"Din cauza lipsei evidenţelor legate de vize din ambasade careînainte de intrarea României în Uniunea Europeană erau disponibile,este greu de spus câţi elevi români învaţă la liceele dinstrăinătate. Totuşi, în special pentru Elveţia putem estima unnumăr de 53 de elevi români care studiază în cele mai prestigioaseinstituţii", susţine Ivan Domuschiev, manager pentru Romania alIntegral Programe Educaţionale, un ONG cu activităţi în domeniuleducaţional.

De cele mai multe ori, după absolvirea liceului în străinătate,românii continuă studiile la universităţi europene sau americane,mai ales că, după intrarea României în Uniunea Europeană, taxele deşcolarizare au devenit mai accesibile.

"Până în 2007, numai familiile foarte bogate îşi permiteau sătrimită copiii la liceu în străinătate. Acum, doctori, avocaţi,notari, stomatologi, manageri din companii internaţionale,proprietari de afaceri medii şi mari reprezintă categoriile carepot accesa cel mai uşor un program de studii liceale pentru copiiilor", a mai spus Domuschiev.
Cu toate acestea, liceele private străine sunt mai scumpe decâtcele de pe piaţa locală. Spre exemplu, Chase Academy din MareaBritanie oferă o bursă care va diminua suma totală până la 8000 delire sterline (9.500 euro), incluzând taxe, cazare, mâncare,uniformă, manuale, iar copiii au nevoie de 5 -10 lire sterline pesăptămână ca bani de buzunar. În România, taxele pentru programa deînvaţământ liceală pentru cei care învaţă la Liceul Internaţionalde Informatică (una din cele mai bune instituţii private deînvăţământ) ajung până la 3.250 de euro pe an.

"Şcolile de stat sunt gratuite în Marea Britanie şi doar cazarea şimâncarea trebuiesc acoperite de părinţi, începând de la 6000 lire(7.200 de euro) pe an în campus. În şcolile elveţiene se poateajunge la 50.000 de euro, incluzând chiar şi o excursie înAustralia, în timp ce în Marea Britanie costurile medii se apropiede 25.000 de lire sterline (30.000 de euro) ", a mai spusDomuschiev.

În acest weekend, 17 licee private din Marea Britanie, Germania şiElveţia îşi vor prezenta oferta educaţională pentru românii carevor să înveţe în străinătate, în cadrul evenimentului "Târgulliceelor de elită din Europa", organizat de Integral ProgrameEducaţionale. Târgul va avea loc sâmbătă şi duminică, la hotelulHilton din Capitală.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO