Profesii

Absolventii de facultate sunt mai dispusi sa inceapa o afacere proprie

20.09.2004, 00:00 19



Atunci cand vine vorba de a initia o afacere pe cont propriu, o mare parte a romanilor se multumeste inca cu statutul de angajat, arata un studiu al ISRA Center Marketing Research referitor la perceptia romanilor din mediul urban asupra locului de munca. Studiul a fost realizat pe un esantion de 1.067 persoane de gen masculin si feminin din mediul urban, intervievat in luna iulie a acestui an.



Astfel, 45,5% dintre persoanele anchetate, cu varste cuprinse intre 25 si 65 de ani, au declarat faptul ca s-au gandit sa demareze o afacere pe cont propriu. Mai exact, 49,4% dintre barbati si 42% dintre femei se gandesc sa devina oameni de afaceri. Dintre acestia insa, 53,3% nu au facut inca nici un demers pentru a incepe o afacere pe cont propriu. Totodata, doar 9,9% dintre cei care spera la o afacere a lor au reusit in demersul facut. Ponderea cea mai ridicata a persoanelor care au declarat ca intentioneaza sa inceapa o afacere pe cont propriu s-a inregistrat pentru zona Bucuresti - 57.8%.



Potrivit studiului, persoanele cu un nivel educational mai ridicat au indicat intr-o proportie mai mare faptul ca s-au gandit sa inceapa o afacere pe cont propriu, comparativ cu celelalte categorii. De exemplu, 62% dintre absolventii de invatamant postuniversitar doresc sa devina patroni, in timp ce, in randul absolventilor de facultate si de liceu, ponderea celor care si-au manifestat aceasta intentie este de 57,1%, respectiv 48,9%. Numarul femeilor care vor sa fie patron si care au facut demersuri in acest sens este mai mic decat cel al barbatilor.



In jur de 43% dintre cei care au luat in considerare posibilitatea de realizare a propriei afaceri au declarat faptul ca s-au confruntat cu probleme in demararea actiunii, principalele obstacole indicate fiind lipsa banilor (pentru 43,5% dintre ei) si birocratia (26,7). In jur de 8,6% au afirmat ca nu si-ai demarat propria afacere din cauza legislatiei, 4,8% din cauza neseriozitatii partenerilor de afaceri si 4,3% din cauza impozitelor enorme. Aproape 4,8% nu au raspuns, iar restul au indicat alte cauze.





Noroc, perseverenta si calificare



Romanii cred ca pentru a reusi pe plan profesional ai nevoie de noroc, perseverenta si de o calificare cat mai inalta. Femeile atribuie o importanta mai mare norocului in realizarea pe plan profesional, comparativ cu barbatii care cred ca este mai important sa cunosti oameni bine situati. Potrivit studiului, 75% dintre tinerii cu varste intre 25 si 29 de ani intervievati, au in prezent un loc de munca, in timp ce ponderea romanilor cu varste intre 35 si 39 de ani angrenati in campul muncii este de 87,3%.



In medie, 68% dintre persoanele din mediul urban intre 25 si 65 de ani au in prezent un loc de munca (in jur de 63% dintre ei desfasoara o activitate permanenta), 26,5% au avut un loc de munca, dar nu mai au, iar 2,8% nu au lucrat niciodata.



Cel mai scazut nivel de ocupare a fortei de munca s-a inregistrat in Oltenia - doar 48,9% dintre respondentii din aceasta regiune, cu varste intre 25 si 65 de ani, au declarat ca au in prezent un loc de munca, iar cel mai ridicat nivel de ocupare a fortei de munca este in regiunea Crisana-Maramures - 85%. De asemenea, peste 90% dintre respondentii din regiunile Crisana-Maramures, Dobrogea, Moldova, Muntenia, Transilvania si Bucuresti, care au in prezent un loc de munca, desfasoara o activitate permanenta, iar dintre acestia, cei mai multi au intre 35 si 49 de ani.





Tinerii sunt prost platiti



In ceea ce priveste oferta actuala de locuri de munca, peste 76% dintre subiecti cred ca locurile de munca existe nu sunt suficiente, 66,2% spun ca aceste nu sunt sigure si numai 7,4% spun ca oferta de munca este suficienta. In jur de 71% dintre ei afirma ca locurile de munca pentru tineri sunt prost platite, iar 55,5% spun ca nu sunt locuri de munca corespunzatoare specializarilor. Peste 50% spun ca pentru a te angaja ai nevoie de experienta anterioara si numai 8,6% nu sunt de acord cu acest lucru.



Referitor la forma de angajare, aproape 85% dintre cei care au in prezent un loc de munca sunt angajati cu carte de munca, 10% refuza sa declare tipul de contract in baza caruia isi desfasoara activitatea, iar 2,5% au declarat ca muncesc fara acte. Restul lucreaxa pe baza de conventie civila sau de alt tip de contract (persoana autorizata, asociat, patron, etc).



In jur de 86% dintre absolventii de facultate muncesc cu carte de munca, 2,2% au declarat ca muncesc fara acte, in timp ce peste 11% refuza sa declare forma tipului de contract pe care muncesc.



Barbatii detin, in prezent, un loc de munca intr-o proportie mai mare decat femeile. La nivelul populatiei analizate, varsta medie de angajare este de 19,4 ani. Respondentii au declarat o varsta medie de incepere a muncii de 19,1 ani, mai redusa decat cea indicata de femei, de 19,6 ani. Astfel, se poate afirma ca, barbatii din mediul urban incep sa lucreze mai devreme decat femeile.





Cei instruiti aleg Internetul



Mare parte dintre persoanele intervievate considera ca invatarea utilizarii computerului si schimbarea domeniului de activitate sunt demersurile pe care trebuie sa le faca pentru a putea gasi un loc de munca. In general, comparativ cu barbatii, mai multe femei considera necesare efectuarea unor demersuri in vederea gasirii unui loc de munca. Ponderea celor din categoriile de varsta mai "mici" care au indicat necesitatea efectuarii de cursuri complementare celor din scoala, sa invete limbi straine si sa utilizeze computerul este mai mare decat a celor care apartin categoriilor de varsta mai "mari".



Dintre persoanele intervievate care au un loc de munca, 62,1% afirma ca au apelat la prieteni sau cunostinte in vederea gasirii unui loc de munca. De asemenea, alte surse la care acestia au apelat sunt anunturile la mica publicitate (59%), la oficiul fortelor de munca (49%), rude (aproape 34%), Internet (29%), colegi (26,2%) sau la alte surse. O data cu inaintarea in varsta, ponderea respondentilor care au declarat faptul ca au apelat pentru gasirea unui loc de munca la anunturile de la mica publicitate, scade. De asemenea, ponderea celor care indica Internetul ca sura de informare la care ar apela pentru a-si gasi un loc de munca creste o data cu nivelul educational al acestora.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO