Profesii

Agentii de munca temporara, inca in stand-by

14.02.2005, 00:00 47

Companiile care doresc sa ofere servicii de plasare a fortei de munca temporara nu pot obtine autorizatia de functionare ca agent de munca temporara, din cauza faptului ca autoritatile nu elaborat nici pana la aceasta ora legislatia necesara.
"Sunt foarte multi potentiali clienti, dar inca nu putem sa functionam din cauza faptului ca autoritatile nu au elaborat toata legislatia secundara Codului muncii si in special cea referitoare la munca prin agent temporar", a declarat Cristina Savuica, country managerul grupului de firme Lugera&Makler.
Munca in regim temporar a fost introdusa in Romania o data cu intrarea in vigoare a Codului muncii, in martie 2003. Potrivit legii, agentul de munca temporara pune la dispozitie unei companii (utilizatorului) un salariat angajat prin contract de munca temporara. Cu alte cuvinte, agentul de munca temporara este cel care inchiriaza personal unei companii atat timp cat aceasta are nevoie. Normele care stabileau criteriile de autorizare a agentilor de munca temporara au aparut abia in iunie 2004, dar nu au adus toate clarificarile. Hotararea privind conditiile de infiintare si functionare, precum si procedura de autorizare a agentului de munca temporara prevede, printre altele, ca, pentru a obtine autorizatia de functionare, agentul de munca temporara trebuie sa constituie o garantie financiara prin depunerea unei sume intr-un cont distinct deschis la o banca din Romania care sa acopere contravaloarea a 25 de salarii de baza minime brute pe tara, garantate in plata, la care se adauga contributiile datorate de catre angajator bugetului de asigurari sociale de stat, bugetului asigurarilor pentru somaj si bugetului Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate.
"Nici la aceasta ora acest cont nu a fost infiintat, noi nu avem unde sa depunem garantia solicitata, deci nu putem obtine licenta", a explicat Cristina Savuica.
In aceste conditii, intarzierea aparitiei cadrului legislativ pune la incercare inventivitatea celor care vor sa activeze in acest domeniu.
"Furnizorii de astfel de servicii sunt fortati sa gaseasca alternative permise de legislatia in vigoare pentru a putea functiona", a apreciat Daniela Briceag Executive Manager PayPoint.
miruna.lebedencu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO