Profesii

Andrei Radulescu, senior economist BT: Ne aşteptăm la o scădere a ratei şomajului în trimestrele următoare

Andrei Radulescu, senior economist BT: Ne aşteptăm la o...

Autor: Cristina Bellu

09.01.2017, 13:25 152

Numărul de şomeri şi rata şomajului au revenit pe scădere în luna noiembrie 2016, potrivit datelor comunicate astăzi de Institutul Naţional de Statistică (INS), evoluţie determinată de redinamizarea exporturilor şi a consumului privat intern, cu impact pozitiv pentru investiţii.

Astfel, numărul şomerilor (15-74 ani) a scăzut cu 0.24% lună/lună la 521.2 mii în noiembrie 2016, un nivel minim istoric. 

“Considerăm că în 2016 piaţa forţei de muncă a fost influenţată de mai mulţi factori, dintre care ciclul investiţional post-criză, influenţat de mix-ul relaxat de politici economice şi de creşterea costului de oportunitate, momentul favorabil din sfera consumului privat şi măsurile de fiscalizare mai activă a economiei”, apreciază Andrei Rădulescu Senior Economist, Banca Transilvania.

Potrivit acestuia, există spaţiu de reducere a ratei şomajului pe termen scurt, mai ales în absenţa unor şocuri economice adverse importante.

“În scenariul central actualizat ne aşteptăm la continuarea tendinţei de scădere a ratei şomajului în trimestrele următoare. Cu toate acestea, potenţialul de diminuare a ratei şomajului este dependent de dinamica salariilor - recent s-au aprobat majorarea salariului minim pe economie cu 200 lei la 1.450 lei, de la 1 februarie şi creşterea unor salarii din sectorul public. Astfel, rata medie anuală a şomajului structural s-ar putea reduce de la 6% în 2016 la 5.8% în 2017, 5.6% în 2018, respectiv 5.5% în 2019.”, adaugă Rădulescu în analiza făcută.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO