Profesii

Bursa privata trebuie declarata la Fisc

13.12.2004, 00:00 546

Persoanele care beneficiaza de burse de studiu private va trebui sa declare acest lucru la Fisc. Potrivit unui ordin comun al ministrului finantelor si al educatiei, contribuabilii care au obligatia de a depune declaratia de venit global si au efectuat cheltuieli cu bursele private completeaza elementele necesare privind aceste cheltuieli in rubricile corespunzatoare din declaratia de venit global si anexeaza o copsie a contractului.


In declaratia de venit global se inscriu toate cheltuielile efectuate in cursul anului cu bursele private ce urmeaza a fi recuperate din impozitul anual datorat in limita sumei reprezentand 1% din impozitul pe venitul anual datorat.


Legea burselor private, care a intrat in vigoare la inceputul lunii octombrie prevede o serie de facilitati fiscale pentru companiile care decid sa sprijine financiar pentru studii, dar expertii spun ca prevederile legislative avantajeaza in special cursantii.


Persoanele juridice care vor acorda burse de studii vor beneficia de deducerea din profitul impozabil a sumei acordate ca bursa, in limita a 3 la mie din cifra de afaceri. In cazul persoanelor fizice care desfasoara activitati independente, deductibilitatea este de cinci% din baza de calcul determinata conform Codului fiscal.


Instructiunile contin si un model de calcul privind scaderea din impozitul pe profit datorat a cheltuielilor reprezentand bursa privata. Astfel este luat ca exemplu o companie care incheie un contract cu un student prin care ii acorda o bursa de 60 mil. lei pe an, adica 5 mil. lei lunar.


Legea prevede ca bursa privata va putea fi acordata numai in baza unui contract care sa cuprinda clauzele privind modul in care beneficiarul trebuie sa-si indeplineasca obligatiile de studiu, cuantumul acesteia, durata pentru care se acorda si eventuala obligatie a beneficiarului de a lucra la finalizarea studiilor prin angajare pentru o anumita perioada pentru firma care acorda bursa.


Bursa privata poate fi acordata pe intreaga durata a studiilor sau pe o perioada mai scurta, stabilita prin contract, iar in aceasta perioda se interzice ca beneficiarul sa lucreze pentru cel care acorda bursa sau pentru alta persoana juridica ori fizica desemnata de acesta. In schimb, contractul poate contine clauze prin care sa se stabileasca obligatia beneficiarului de a lucra dupa finalizarea studiilor, prin angajare pe o anumita perioada, pentru cel care acorda bursa, dar numai pe un post corespunzator studiilor absolvite.


Cuantumul bursei, care se stabileste la incheierea contractului, trebuie sa acopere cel putin masa, cazarea si cheltuielile de intretinere, fara a se situa sub nivelul salariului minim pe economie (in prezent 2,8 mil. lei). Actul normativ nu stabileste un cuantum maxim si nici numarul de burse care pot fi acordate de o companie.


Beneficiarul bursei private are obligatia sa prezinte contractul incheiat cu o companie la institutia sau la unitatea de invatamant in care studiaza. Aceasta va specifica nivelul si forma de invatamant urmate, precizand durata normala a studiilor, precum si anul de studiu in care se afla beneficiarul bursei.


Institutia de invatamant are obligatia sa prezinte semestrial sau trimestrial informatii privind situatia scolara a beneficiarului bursei, la cererea persoanei fizice sau juridice care acorda bursa.
miruna.lebedencu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO