Profesii

Burse de 3 milioane de euro pentru studenţii români care vor să înveţe în Germania

Autor: Adelina Mihai

24.09.2010, 18:14 45

Guvernul german a acordat anul trecut 815 de burse de studiu învaloare totală de peste 3,1 mil. euro pentru studenţii român launiversităţile din Germania.

"Eu însumi am fost beneficiar al bursei DAAD şi sprijinim încontinuare această colaborare. Am asistat în trecut la o sporiresemnificativă a investiţiilor în învăţământul românesc, însă, dinpăcate, aceasta nu s-a transformat într-o creştere a calităţii, maiales în mediul universitar", a spus Daniel Funeriu, ministrulEducaţiei, în cadrul unei conferinţe de presă organizată deorganizaţia DAAD (Serviciul German de Schimb Academic). Anultrecut, 3.475 de studenţi români învăţau la o universitate germană,dintre care 422 erau doctoranzi.

Bursele DAAD se acordă românilor încă din 1967, iar din 1993încoace de aceste finanţări au beneficiat aproape 15.000 de români,în valoare totală de aproximativ 39 de milioane de euro.

În România nu există o instituţie care să centralizeze numărulde studentţi români care învaţă în prezent la universităţile dinstrăinătate, iar ONG-urile care activează în zona educaţionalăraportează cifre diferite. Astfel, dacăanul trecut organizaţiaIntegral Programe Educaţionale anunţa că 50.000 de studenţi româniînvaţă în străinătate, reprezentanţii grupului de ONG-uri Educativaspun că cifra este mult mai mică, de aproape 22.000 de români,bazându-se pe o serie de statistici realizate la nivel european.Reprezentanţii ministerului Educaţiei nu deţin astfel destatistici, dar estimează că, anual. 5.000 de români pleacă lastudii în străinătate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO