Profesii

Ce cadouri mai primesc angajaţii de Crăciun anul acesta

Ce cadouri mai primesc angajaţii de Crăciun anul acesta

Autor: Adelina Mihai

07.11.2010, 23:10 648

După ce anul trecut angajatorii au renunţat la acordareabonusurilor şi la organizarea petrecerilor de Crăciun din nevoia dereducere de costuri, finalul anului vine cu semnale mai optimistepentru angajaţi.

"Deşi nu am acordat în niciun an prime de Crăciun, am organizatmereu o petrecere. Şi anul acesta, la fel ca anul trecut, toţiangajaţii vor merge timp de două zile la munte", susţine MihaiGeorgescu, directorul general al companiei americane WrigleyRomânia, producătorul gumei Orbit. Cei peste 200 de angajaţi aicompaniei au avut parte în acest an şi de o creştere salarialămedie de 10%.

Dacă anul trecut numai un sfert din angajatorii care auparticipat la studiul PwC au acordat prime de Crăciun, intenţiilepentru acest an de acordare a acestor beneficii sunt mai mari, 33%din cei 150 de participanţi la studiu au spus că intenţionează săacorde o primă de Crăciun în acest an. În general, valoarea medie aunei prime de Crăciun este de 100 de euro.

"Avem în politica de salarizare acordarea celui de-al 13-leasalariu, care se acordă în perioada sărbătorilor. Încercăm săacordăm această sumă înainte de Crăciun, pentru ca angajaţii să-ipoată folosi în perioada sărbătorilor", spune Cornelia Coman, CEOal ING Asigurări de Viaţă, liderul pieţei de profil, care are 380de salariaţi.

Nevenca Doca, directorul executiv de resurse umane al BănciiTransilvania, care are peste 6.000 de angajaţi, spune că este încădevreme pentru o discuţie referitoare la bugetul pentruCrăciun.

"Avem buget, dar nu am stabilit încă dacă îl vom folosi. Anultrecut, nu am avut petrecere şi nici prime de Crăciun, dar auexistat mici cadouri pentru angajaţi", spune Doca.

17.000 de euro, bugetul de petrecere pentru angajaţiiProvident

Provident Financial, companie care oferă credite de valoare micăla domiciliul solicitantului, va investi în acest an aproximativ17.000 de euro pentru organizarea unei petreceri de Crăciun,alocând câte un buget de 30 de euro pentru fiecare angajat. Deasemenea, copiii celor aproape 600 de angajaţi şi ai celor 2.900 deagenţi colaboratori vor primi cadouri din partea companiei.

"Compania nu oferă prime speciale pentru Crăciun, bonusurilefiind acordate în funcţie de rezultate, mai ales pentru angajaţiidin divizia de operaţiuni. Pe lângă bonusurile de performanţă, ceimai buni manageri de divizie sau de regiune au posibilitatea de aconduce timp de o lună o maşină de lux care poate fi folosită şi înscop personal", spune Vlad Şandru, managerul de comunicare alProvident.

Multinaţionalele nu dau bonusuri pentru ocazii speciale,ci pentru performanţă

Bonusurile acordate angajaţilor în perioada sărbătorilor deCrăciun coincid, de regulă, cu bonusurile acordate în urmaevaluării performanţei pe care angajaţii au avut-o de-a lungulîntregului an.

"Multinaţionalele nu acordă, de regulă, prime speciale deCrăciun. Obişnuiam să organizăm petreceri de Crăciun cândbusinessul mergea foarte bine, însă din 2008 încoace nu am maiorganizat astfel de evenimente. Nici în acest an nu vom organiza opetrecere şi am renunţat şi la acordarea de tichete de masă", spuneMihai Tudor, directorul general al furnizorului de soluţii IT IBMRomânia care, din ultimele date cunoscute, are peste 1.400 deangajaţi.

Greta Chetreanu, directorul de resurse umane al furnizorului desoluţii IT Vector Consulting, este de părere că orice bonus esteacordat în companie în funcţie de performanţă, nu există bonusuriperiodice şi nici o valoare fixă a acestora.

"Vom organiza o petrecere de Crăciun în acest an, încă maianalizăm ofertele şi de aceea nu avem un buget clar", spuneChetreanu. Anul trecut, când era directorul de resurse umane alfurnizorului de soluţii IT Iiruc Service, Chetreanu a organizat opetrecere cu peste 300 de angajaţi la Moeciu, cu un buget de 10.000de euro pentru două zile.

Cum fac unele firme bani din cadourile de Crăciun aleangajaţilor

Emitentul de tichete valorice Edenred (fostul Accor ServicesRomânia) a devzoltat recent un produs prin care angajaţii sauclienţii pot primi cadouri sau prime prin intermediul unui card,acesta fiind o alternativă la tichetele-cadou oferite, în general,în perioadele de Crăciun sau de Paşte.

"Cred că reprezintă o formă foarte elegantă de a face un cadoucuiva fără a risca să nu-i placă. Ar putea fi o idee pentrurecompensarea angajaţilor la final de an, mai ales că anul acestavom organiza şi o petrecere de Crăciun în toată regula, nu cum amavut anul trecut - una foarte restrânsă, organizată în companie",spune Irina Stoian, HR manager al companiei de credite de consum,care numără aproximativ 900 de angajaţi pe plan local.

Nu de aceeaşi părere este însă Melinda Mathe, directorul deresurse umane al SNR Rulmenţi din Sibiu, filiala locală a grupuluifrancez SNR Roulements şi unul dintre primii producători derulmenţi din ţară:

"Acordăm tichete de masă, nu şi tichete de vacanţă şi nu se puneproblema folosirii unui astfel de card. Prime de Crăciun am acordatîn fiecare an, iar anul trecut am acordat recompensări sub formaunor bonuri sau vouchere de achiziţie. De când s-a decisimpozitarea tichetelor, este mai convenabil să le acordămangajaţilor prime, dar sub formă de bani, chiar dacă cuantumulsumei este mai mic", spune Mathe, care conduce politica de resurseumane a unei companii cu peste 500 de angajaţi.

Modificarea adusă în acest an la Codul fiscal privindimpozitarea tichetelor-cadou oferite de angajatori angajaţilor,care erau deductibile fiscal până în prezent, i-a determinat pe oparte din angajatori să renunţe la astfel de beneficii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO