Profesii

Ce poate urma dupa un MBA?

13.11.2006, 16:07 26

Exista manageri pentru care absolvirea unui MBA nu reprezinta finalul formarii academice. Manageri care cred ca pot invata si mai mult si apeleaza la cursuri de formare continua. MBA-ul poate parea ultima treapta pe care o face cineva ca formare. Cu toate acestea, numarul tot mai mare de participanti la programele de formare continua manageriala demonstreaza contrariul.
"Pentru MBA, avem 80 de locuri anual, in timp ce pentru cursurile de formare continua numarul de locuri este nelimitat, in functie de solicitarile primite. Anul acesta, de exemplu, avem 450 de locuri", spune Lavinia Rasca, directoarea ExecEdu Formare Continua Manageriala Asebuss Costurile sunt mult mai scazute decat in cazul unui MBA.
In vreme ce un MBA costa, de exemplu, 17.000 de euro, la Asebuss sau la Institutul de Administratie Publica si a Afacerilor, pretul cursurilor de formare continua ajunge la aproximativ 2.500 de euro. "Toate cursurile sunt cautate, insa cele de Managementul proiectelor si Finante pentru manageri au din ce in ce mai multa cautare", precizeaza Rasca. Inscrierea la cursurile de formare continua nu este conditionata de absolvirea unui MBA, insa multi dintre candidati au absolvit deja unul si vor sa isi dezvolte si mai mult abilitatile manageriale. Iar avantajele acestor programe sunt multiple, spun absolventii cursurilor de formare continua.
"Schimbul de experienta intre persoane provenite din companii cu domenii diverse de activitate si atmosfera stimultativa si interactiva de la cursuri ajuta la dezvoltarea spiritului de echipa. Un alt plus al acestor programe este networking-ul", spune una dintre absolventele cursurilor de formare continua, Tania Dumitrescu, product manager al Astra Zeneca. Cursurile dureaza intre 4 si 9 luni, spre deosebire de un Executive MBA, care dureaza 2 ani. La inceputul acestei luni, aproximativ 100 de manageri romani au absolvit cursurile de formare continua ale Asebuss.
Cursurile cu cei mai multi cursanti au fost cele de Managementul proiectelor si Excelenta in management, in conditiile in care frecventa la cursuri este de 450 de cursanti pe an. Lucian Daniel Secareanu, senior manager for graduate programs al CEU Business School, spune ca "aceste cursuri specializate sunt cautate mai mult de companii" si incluse in cadrul unor programe de dezvoltare corporate.
Pretul difera in functie de numarul de cursanti si de perioada de timp pe care se desfasoara. "De exemplu, un curs de management, de cinci zile, la care au participat zece persoane, costa 2.000 de euro pe zi", continua Secareanu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO