Profesii

Cererea de manageri romani va creste

04.07.2006, 19:49 25

Aderarea Romaniei la UE va determina cresterea cererii de manageri, ca urmare a intrarii de noi companii pe piata autohtona si a transferului in alte tari din comunitate a unei parti din directorii existenti, afirma reprezentantii companiilor de resurse umane.
"Pe piata vor intra noi investitori, care vor cauta specialisti foarte bine pregatiti si experimentati, iar o parte din forta de munca existenta in Romania va migra catre Europa de Vest, ceea ce va crea pe termen scurt un dezechilibru intre cerere si oferta", a declarat Cerasela Muller, country manager al companiei de resurse umane Neumann International.
Cererea pentru posturile manageriale sau cu o componenta tehnica ridicata se va mentine ridicata, pe fondul dezvoltarii activitatii economice, sustinuta de cresterea considerabila a investitiilor straine directe.
Din perspectiva angajatorului, cele mai cautate posturi raman cele de sales manager, business development mana-ger, general manager engineering, in timp ce majoritatea aplicantilor solicita posturi in contabilitate si secretariat.
Panos Manolopoulos, managerul companiei Stanton Chase, specializata in recrutarea de personal pentru pozitii de conducere, afirma ca piata muncii din Romania este una foarte competitiva.
"Sunt multi oameni foarte bine educati, in special pe posturile medii si de top. Acestia au principii etice, beneficiaza de experienta la nivel international si vorbesc mai multe limbi straine decat colegii lor din tarile invecinate", spune el.
Reprezentantul Stanton Chase a evidentiat ca singurul segment in care se manifesta un deficit de personal este cel al serviciilor financiare, in special in domeniul bancar. Reprezentantii firmelor de resurse umane spun ca un Chief Executive Officer (CEO) primeste un salariu cuprins intre 60.000 de euro si 100.000 euro pe an. Ei precizeaza ca nivelul remuneratiei pentru un CEO in Romania este mai ridicat decat in alte tari din Balcani, cum ar fi Bosnia si Albania, insa mai scazut fata de Ungaria, Polonia sau Republica Ceha.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO