Profesii

Cinci greşeli frecvente ale candidaţilor la un interviu de angajare

Cinci greşeli frecvente ale candidaţilor la un interviu...

Autor: Cătălina Butan

30.06.2013, 12:16 7968

Imaginaţi-vă acest scenariu: Sunteţi candidat pe un post de angajare la o multinaţională. Aveţi experienţă, recomandări şi aţi trecut deja de primul interviu de angajare. Aşadar la următorul interviu sunteţi încrezători în şansele voastre. Trec săptămâni însă şi tot nu aţi primit niciun semn de la angajator. Cine e de vină?

În ciuda experienţei şi aptitudinilor, mulţi tineri nu reuşesc să-şi găsească un loc de muncă.

Mashable.com a făcut o listă cu cele mai frecvente greşeli ale candidaţilor la un interviu de angajare, din prisma recrutorilor.

 

“De ce nu ai venit pregătit?”

Una dintre cele mai mari greşeli la un interviu de angajare ale candidaţilor este lipsa de pregătire a acestora, atât în ceea ce priveşte informarea despre compania respectivă cât şi capacitatea de a povesti din experienţele anterioare.

Un recrutor poate crede că nu eşti un candidat serios, sau că nu eşti suficient de interesat de job-ul respectiv, dacă nu esti informat cu privire la compania angajatoare sau la industria din care face parte.

Ce poţi face? Află cât mai multe despre postul şi compania pentru care aplici. Află tot ce este nou în companie şi foloseşte aceste informaţii în avantajul tău. De exemplu, dacă compania a înfiinţat un departament nou, poţi preciza acest lucru în interviu astfel: “Am observat că aţi format un nou departament, ceea ce dovedeşte angajamentul companiei în creşterea producţivităţii, lucru ce îl admir la o întreprindere”.

 

“Am auzit acest răspuns de un milion de ori”

Anumite răspunsuri devin generice dintr-un singur motiv: au fost folosite de mii de ori.

Arată-i angajatorului cum munca ta a adus realizări companii la care ai lucrat. Dacă ai avut rezultate bune, compania a avut implicit succes. Angajatorii caută acest lucru.

 

“Aceste răspunsuri nu reflectă personalitatea ta din mediul online”

Angajatorii te caută în mediul online. 65% din angajatori îţi verifică profilul online. Deşi postarea fotografiilor de la diverse petreceri în cadrul reţelelor personale pare fi o idee bună la momentul respectiv, angajatorii nu vor crede acest lucru.

Cel mai indicat lucru ar fi să-ţi verifici profilul online înainte unui interviu, pentru a stabili în ce măsură acesta reflectă personalitatea sa. Elimină conţinutul inadecvat şi activează-ţi setările de confidenţialitate. Postează update-uri cu privire la viaţa ta profesională precum şi ştiri şi opinii personale despre industria din care face parte angajatorul.

 

“Această ţinută nu este una adecvată”

Aspectul său fizic spune cine eşti. Dacă eşti îmbrăcat necorespunzător, recrutorul poate crede că nu eşti suficient de profesionist pentru job-ul respectiv.

Dacă nu ştii cum să te îmbraci, alege o ţinută elegantă. Costume, cămăşi, cravate sunt opţiunile potrivite.

 

“Sunt plictisit”

Ştiaţi că 21% din candidaţi declară că recrutorii lor au părut plictisiţi în timpul interviului? Acest lucru se întâmplă din cauză că răspunsurile tale nu au fost unele memorabile. Atrage-i atenţia recrutorului încă de la începutul interviului fie cu întâmplări hazlii de viaţa ta profesională, fie cu realizările tale.

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO