Profesii

Cine este Marin Moraru, antreprenorul care recoltează 10% din orezul cultivat în România

Cine este Marin Moraru, antreprenorul care recoltează...

Autor: Gabriel Razi

12.10.2013, 12:21 753

Marin Moraru, fondatorul şi directorul general al grupului Marex din Brăila, cu afaceri cumulate de 220 mil. euro din creşterea porcilor, procesarea cărnii şi alcool, deţine o orezărie de 1.000 de hectare, ce acoperă 40% din terenurile pe care le administrează.

Moraru a intrat în business-ul cu agricultura în anul 1991, iar după doi ani a început să activeze şi în domeniul producţiei de carne şi al preparatelor din carne, potrivit agrointel.ro.

Omul de afaceri Marin Moraru, 67 de ani, este director general şi acţionar majoritar al grupului Marex din Brăila şi conduce de peste 20 de ani unul dintre cele mai cunoscute grupuri cu activităţi în industria alimentară şi agricultură.

Absolvent al Institutului Politehnic din Galaţi (Tehnologia produselor alimentare şi tehnica pescuitului) şi al Academiei de Studii Economice din Bucureşti (Economia industriei, construcţiilor şi transporturilor), Moraru a fost anterior director general al Întreprinderii de legume şi fructe Brăila, dar şi viceprimar al Municipiului Brăila.

Grupul Marex este coordonat de Marin Moraru, soţia sa, cele două fiice şi de cei doi gineri.

Brăileanul deţine 2.500 de hectare de teren agricol pe care le lucrează. Aproximativ 40% din aceste suprafeţe sunt dedicate unei orezării, o nişă mai puţin abordată de fermierii locali.

Antreprenorul va recolta în această toamnă 4.000 de tone de orez pe care îl va trimite la export în Turcia. Valoarea acestei producţii se ridică la 1,3 milioane de euro, potrivit calculelor ZF.

La nivel de economie, crescătorii au acoperit cu orez circa 11.000 de hectare, iar producţia totală a acestui sezon este estimată de Eurostat la 54.400 de tone, în creştere cu 7% faţă de sezonul 2012/2013.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels