Profesii

Cine sunt cei mai stresati angajati din companii

17.12.2007, 22:50 140

"In general, la fel ca si in compania noastra, pozitiile care presupun cel mai ridicat nivel de epuizare fizica si emotionala indusa de stres sunt cele de top management si resurse umane", este de parere Elvira Radomirescu, HR manager al OMV, cu responsabilitati pentru Romania, Bulgaria si Serbia.
De aceeasi parere este si Alexandru Talmazan, managing partner in compania de recrutare Wrightson Romania, care precizeaza ca nu crede ca cineva
si-ar dori sa fie in pielea unui antreprenor responsabil care trebuie sa cantareasca foarte bine din ce venituri plateste salariile angajatilor atunci cand compania nu merge chiar asa de bine, si acest lucru sa nu se rasfranga in piata.
Cu toate acestea, oamenii aflati la conducerea companiilor par sa fie cel mai putin stresati din punct de vedere profesional, arata o cercetare realizata de Competent Consulting, firma de consultanta si training specializata in utili-zarea tehnicilor NLP (Programare Neuro-lingvistica) si de inteligenta emotionala.
Mai pe scurt, managerii de top din companiile prezente pe piata locala au inregistrat cel mai scazut nivel de epuizare fizica si emotionala indusa de stres, potrivit studiului "Inteligenta emotionala la locul de munca", realizat de Competent Consulting.
In replica, Alexandru Talmazan mentioneaza ca "managerii de top si antreprenorii sunt cei mai relaxati angajati din companie in ceea ce priveste activitatea de zi cu zi. Este adevarat ca acestia pun presiune pe angajati, delegand pe langa responsabilitati si stres".
Studiul Competent Consulting, realizat pe un esantion de aproape 2.000 de persoane, a evidentiat faptul ca cei mai relaxati angajati romani sunt antreprenorii si cei care ocupa pozitii de top-management. In mod surprinzator, persoanele cu cel mai mare nivel de epuizare indusa de stres sunt pensionarii si somerii.
Desigur ca exista destule motive pentru care managerii de top si antreprenorii ar trebui sa fie cei mai influentati de factorul stres si chiar daca, potrivit cercetarii, acest lucru nu se intampla, managerii isi mentin pozitia.
"Posturile de top manager sau owner (proprietar - n.r.) sunt cele mai stresante pentru ca esti direct raspunzator de asigurarea celor mai bune premise pentru succesul oamenilor pe care ii conduci si de valoarea adaugata pe care o produce businessul tau pentru societate", precizeaza Dan Ber-teanu, general manager al United Business Development, companie care ofera servicii de training si consultanta.
Explicatia pe care o dau realizatorii studiului la rezultatele obtinute este ca, desi implica responsabilitati mai mari, pozitiile de conducere ofera si mai multe tipuri de recompense.
"Stresul poate fi cauzat nu doar de relatiile din cadrul organizatiei, ci si de viata personala, adica indatoriri financiare personale sau alte situatii care privesc angajatii ca persoane. Este evident faptul ca veniturile substantial mai mari ofera top managementului si antreprenorilor un confort fizic mai bun decat al angajatului mediu din companie", subliniaza managing partner-ul Wrightson.
Potrivit studiilor de specialitate, stresul profesional se afla pe locul doi in ierarhia problemelor de sanatate profesionala in tarile Uniunii Europene, dupa afectiunile musculo-scheletice.
Din dorinta de sporire a eficientei profesionale angajatii cresc involuntar riscul de epuizare fizica si emotionala (asa-numitul sindrom de "burn-out"). Depasirea limitelor fizice si emotionale ale rezistentei la stres determina nu doar scaderea propriilor performante, ci si scaderea capacitatii de comunicare si colaborare. Numarul de decizii gresite creste, in timp ce disponibilitatea de a ne asuma si repara greselile scade.
Efectele sunt devastatoare, atat la nivel individual, cat si organizational, se subliniaza in studiul realizat de Competent Consulting. Un raport recent al Comisiei Europene (CE) estimeaza la circa 20 de miliarde de euro pierderile anuale cauzate de consecintele profesionale ale stresului.
Raportul CE releva faptul ca 70% dintre romani sunt supusi unui stres ocupational ridicat si lucreaza saptamanal mai mult decat cele 48 de ore prevazute de normele europene.
Pe de alta parte, doar 39% dintre romani sunt afectati in mod real de catre acest factor la nivelul inteligentei emotionale, dupa cum arata studiul "Inteligenta emotionala la locul de munca".
Desi mai putin de 40% dintre romani sunt efectati cu adevarat de stresul de la serviciu, mult mai multi sunt cei care cred ca sufera de stres. "Cercetarile efectuate de catre Comisia Europeana cu privire la perceptia cetatenilor Uniunii Europene despre nivelul de stres la care sunt supusi au pozitionat Romania in fruntea clasamentului. Potrivit studiului nostru care surprinde simptomele de stres, si nu perceptia asupra stresului, numarul romanilor cu adevarat afectati fizic si emotional de stres este mult mai scazut", explica Daniel Bichis, responsabilul de proiect in cadrul Competent Consulting.
Dintre pozitiile de top management care implica un nivel ridicat de stres directorul general, directorul financiar si directorul de vanzari par a fi cei mai stresati angajati din companie, sustin angajatorii.
"Daca vorbim de pozitiile asupra carora se exercita cele mai mari presiuni, pe langa pozitia de director general, as cita pe unul din primele locuri pozitia de director financiar, care prin natura postului are acces la informatiile necenzurate ale firmei si prin legislatie este direct raspunzator pentru anumite aspecte ale activitatii, si pe directorul de vanzari, care este legat in mod direct, inclusiv financiar, de performanta companiei in piata", mentioneaza Alexandru Talmazan.
In ceea ce priveste strategiile de reducere a stresului, top-managerii sunt cei care abordeaza factorul de stres in mod rational, tratand provocarea care produce stresul ca pe o problema care trebuie rezolvata prin actiuni eficiente.
Estimarile realizatorilor studiului "Inteligenta emotionala la locul de munca 2007" cu privire la evolutia factorului stres in Romania nu sunt deloc optimiste, preconizandu-se o crestere a nivelului de epuizare fizica si emotionala indusa de stres in perioada 2008-2009.
"In prezent in Uniunea Europeana un muncitor inregistreaza o productivitate de 42.000-45.000 de euro pe an in timp ce in Romania productivitatea anuala a unui muncitor se situeaza la un nivel de 10.000-12.000 de euro. Pentru a ajunge la nivelul european este evident ca vor fi necesare eforturi majore, iar aceste eforturi vor inlesni dezvoltarea factorului de stres si influenta sa asupra inteligentei emotionale", subliniaza Daniel Bichis.

Stresul in cifre

40% dintre romani sunt afectati de stresul de la serviciu
70% lucreaza mai mult de 48 de ore pe saptamana
10.000 -12.000 de euro - productivitatea anuala a unui roman
42.000-45.000 de euro - media europeana anuala a productivitatii
Sursa: CE, Competent Consulting

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO