Profesii

Colegii toxici: simptomele expunerii si tratament

31.05.2004, 00:00 161



Exista multe prevederi legale care reglementeaza lucrul cu materiale toxice, dar niciuna care sa ne protejeze de efectul nociv pe care il poate avea asupra noastra colegii toxici. Cine sunt cei care intra in aceasta categorie? Cei care fac din fiecare clipa petrecuta la birou o experienta ingrozitoare, cei care ii streseaza pe ceilalti angajati mai mult decat munca in sine! Ei isi raspundasc otarava in toata organizatia demoland motivatia si intreaga cultura a companiei.



Potrivit unor studii referitoare la comportamentul la locul de munca, 87% din cele 1.200 de persoane chestionate au declarat ca au intalnit in cariera lor cel putin un coleg toxic. Efectul pe care acesta il poate avea asupra celorlalti angajati variaza insa in functie de cultura organizatiei si de personalitatea colegilor. Unii specialistii au identificat mai multe tipuri de angajati toxici pe care i-au clasificat in functie de modul de actiune si de efectele pe care le au asupra celorlalti colegi.





Corozivul - Este genul care iti mananca incet, incet din entuziasm prin observatii cinice. In opinia sa, compania este precum Titanicul, iar presedintele este un sarpe veninos. Complimentele pentru munca pe ai depus-o sunt intotdeauna insotite de previziuni potrivit carora sefii tai isi vor asuma toate meritele. Angajatul coroziv imprastie zvonuri potrivit carora toata lumea va fi in curand concediata. Simptomele expunerii: oboseala psihica





Incendiatorul - Acest tip de angajat fierbe tot timpul, e nemultumit de salariul pe care il primeste un angajat nou sau de calitatea scaunului pe care sta la birou. Isi petrece pauza de masa cautand pe Internet exemple de procese intentate impotriva angajatorilor. Ii sare tandara pentru orice lucru astfel ca trebuie tratat cu mare atentie atunci cand i se comunica noi directive din partea sefului. Expunerea indelungata la un astfel de produs poate cauza cresterea tensiunii arteriale.





Cancerigenul - La fel ca o tumoare maligna, acest tip de angajat se hraneste cu colegii lui sanatosi. Acestia sunt genul care incep conversatia cu intrebarea: "Stii ce e rau la locul asta?" si raspund inainte ca tu sa poti spune ceva. Scopul lor este sa te convinga ca ar trebui sa pleci cat mai repede din organizatie din moment ce ei stiu sa faca treaba tuturor, in special sefii, care sunt atat de incompetenti incat e de mirare ca isi gasesc biroul in fiecare dimineata. Cancerigenul poate provoca celor din jur depresii.





Viralul - Acesta este cel mai insidios si, ca atare, cel mai distructiv. La prima vedere nu pare periculos, ci din contra. Se infiltreaza in rutina ta zilnica, la inceput cu gesturi nevinovate si cu conversatii de rutina; iti face cu ochiul inainte ca tu sa intri intr-o sedinta; se stramba atunci cand se afla in spatele sefului; il vei gasit tot timpul la tine in birou dispus sa palavragiti. La inceput, pare infensiv. Discutiile se canalizeaza spre puncte de interes comun, dar, in cele din urma ajunge sa-ti puna diverse intrebari pentru a vedea care este parerea ta despre anumite lucruri: "Ai vazut, noua secretara n-are nici un pic de experienta?", "Ai vazut ce computer si-a luat sefu?" etc. Daca ii spui ca intradevar secretara habar nu are ce trebuie sa faca, iar sefului nu i-ar fi trebuit un astfel de computer, acest tip de coleg incepe sa arunce si mai mult venin. Va spune ca departamentul de resurse umane e condus de incompetenti si va insista in a-ti spune ca ai ratat oportunitatea de a promova. In cele din urma vei ajunge sa crezi ca seful are ochi doar de cateva persoane pe care le rasplateste cu un salariu generos, in timp ce tu si alti colegi trebuie sa va bateti pentru a-i atrage atentia. Ajuns in acest punct, este clar ca esti infectat. "Diagosticul" se confirma in momentul in care iti vei petrece pauza de masa gandindu-te cum sa-ti faci seful bucati si sa-l arunci pe camp. Si asa, treptat, treptat, moralul tau scade, la fel si calitatea muncii si productivitatea. Seful tau va vedea acest lucru, iar tu vei avea cu adevarat la ce sa te gandesti: un nou loc de munca.





Alti specialisti incadreaza angajatii toxici in trei categorii: narcisist, obsesivo-convulsiv si schizoid. Narcisistul se comporta in felul urmator: O angajata isi ia liber pentru a se reface dupa o pierdere de sarcina. Narcisistul ii spune: "Cum indraznesti? Stii ca trebuie sa ne ocupam de un proiect", cand reactia normala ar fi fost "Stai cat timp ai nevoie".



Obsesivul - convulsiv este obsedat de munca si da o mare importanta detaliilor. In final, se pierde in detalii, pierde din vedere imaginea de ansamblu, si ajunge sa lase in urma haos si stres.



Tipul schizoid nu reuseste sa comunice cu ceilalti si nu intelege situatiile personale. El trateaza oamenii ca pe mobila de la birou.





Nici o lege si nici un pliant nu va va oferi informatii legate de cum poti recunoaste si evita un coleg toxic. Asa ca este responsabilitatea fiecarui angajat sa descopere elementele toxice si sa le indeparteze. Cea mai puternica arma impotriva unui coleg toxic este negarea negativitatii lui.



Daca asta nu merge, puteti recurge la anumite gesturi marunte care sa ii taie elanul.



* Folositi casti atunci cand un astfel de coleg se investe prin preajma. Un radio cu casti va reduce poluarea fonica din partea colegului cu probleme. Daca locul de munca sau jobul nu va permite sa faceti acest lucru puteti pur si simplu sa ridicati telefonul si sa purtati o discutie imaginara atunci cand il vedeti ca se indreata spre biroul dumneavoastra.



* Alegeti iesirea de urgenta: daca respectivul coleg intra in biroul dumneavoastra nu asteptati pana sa aseaza, ci ridicati-va si spuneti-i ca trebuie sa mergeti la toaleta, sau sa va luati cafea sau apa. Totusi, aveti grija unde ii spuneti ca mergeti pentru ca respectivul coleg ar putea ajunge la concluzia ca sunteti bolnav sau ca folositi prea mult beneficiile oferite de companie.



* Izolati colegul toxic - inainte ca un astfel de coleg sa faca rau celor din jur, indeptati-i atentia spre alte lucru. De pilda, puneti pariu cu el ca nu este in stare sa gaseasca CV-ul sefului pe Internet.



* Decontaminati - Incercati sa determinati limitele rezistentei dumenoastra la noxele colegilor. Cand acestea depasesc limita admisa, luati-va liber pentru a va reface. Anuntati ca sunteti bolnav, dar sub nici o forma nu raspundeti la telefon - ati putea suferi o cadere psihica.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO