Profesii

Combinatele siderurgice: unde sunt metalurgistii de alta data?

14.11.2005, 18:09 35

In perioada 1993-2003, personalul celor sapte combinate siderurgice romanesti s-a redus cu mai mult de jumatate. Un motiv destul de important pentru ca specialistii din domeniu sa-si gaseasca alte indeletniciri, iar tinerii sa evite urmarea unor cursuri care sa-i duca in final intr-un combinat. Acum insa, cand siderurgia a redevenit "mandria tarii", companiile din domeniu au iesit din nou la vanatoare de personal calificat.

Chiar daca anul trecut siderurgia s-a dovedit cel mai profitabil domeniu de activitate din Romania, Ispat Sidex Galati inregistrand un profit brut de aproape 340 mil. euro, unii jucatori din acest sector de activitate spun ca se confrunta cu o scadere a interesului pentru invatamantul de profil si, implicit, cu lipsa fortei calificate de munca.

Printre acestia se numara si Alro Slatina, cel mai important producator de aluminiu primar din Europa Centrala si de Est si singurul producator de aluminiu si aliaje pe baza de aluminiu din Romania - controlat de casa de comert Marco Industries.

"Una dintre marile noastre probleme este ca nu gasim suficienti ingineri metalurgisti. Acum cativa ani, la facultatea de metalurgie a fost un singur concurent pe 100 de locuri", spune Marian Nastase, vicepresedinte al Alro Slatina. El sustine ca societatea face eforturi deosebite pentru a suplini deficitul de personal cu care se confrunta in special pe partea tehnica.

"Nu avem alta solutie decat sa luam oameni cu potential care lucreaza la noi, sa ii trimitem la facultate si sa ii calificam in metalurgie", a mai spus reprezentantul Alro.



Sidex ia tot

La polul opus se situeaza combinatul siderurgic de la Galati, preluat in 2001 de grupul indian Mittal Steel, cel mai mare producator de otel din lume, care are cea mai mare putere de absorbtie a specialistilor.

Conform managementului companiei, Mittal Steel Galati angajeaza in fiecare an cate 300 de absolventi ai institutiilor de invatamant din Romania, dintre care o parte insemnata provin de la Grupul Scolar Metalurgic din Galati.

"Nu am avut dificultati in gasirea specialistilor care sa lucreze in combinatele noastre. In plus, salariatii Mittal Steel intra in sistemele de pregatire profesionala derulate la companiile din cadrul grupului", spun reprezentantii companiei.

Dincolo de programele proprii de pregatire, combinatul de la Galati a incheiat o serie de parteneriate cu unitatile de invatamant de profil, printre care se numara si Institutul Politehnic Bucuresti.

"Facultatea de Stiinta si Ingineria Materialelor, din cadrul Institutului Politehnic Bucuresti, deruleaza in prezent doua parteneriate - cu Mittal Steel si COS Targoviste - care presupun trimiterea studentilor la practica, pe timpul verii. In fiecare an, dintre acestia, 5-7 reusesc sa se angajeze la Galati, iar alti 2-3 la Targoviste", a declarat pentru ZF Rami Saban, decanul facultatii.

Oricum, managementul Mittal Steel Galati spune ca vremurile grele pentru inginerii metalurgisti au apus si ca incepe sa iasa soarele si pe strada lor.

"Industria siderurgica s-a confruntat de-a lungul vremii cu un exces de ingineri. Restructurarea companiilor de stat i-a determinat pe acestia sa se recalifice si sa se indrepte catre alte domenii de activitate. O data cu incheierea restructurarii industriei siderurgice insa, inginerii metalurgisti vor fi absorbiti din nou de companiile de profil", au apreciat oficialii combinatului de la Galati.



Recalificare, reorientare

Decanul Facultatii de Stiinta si Ingineria Materialelor, din cadrul Institutului Politehnic Bucuresti, Rami Saban, spune ca in ultimii ani a crescut interesul companiilor de profil pentru inginerii metalurgisti, dar nu acelasi lucru se poate spune si despre interesul tinerilor.

"In perioada ''92-''98 s-a inregistrat o scadere a interesului pentru facultatea noastra, insa acest lucru nu ne-a afectat cifra de scolarizare. Dupa ''99 am reusit sa ne stabilizam, avand in fiecare an un numar constant de peste 480 de candidati la 285 de locuri", spune el. Din pacate insa, a adaugat el, doar circa o treime dintre studentii inscrisi anual pe locurile disponibile ajung sa lucreze in metalurgie.

"Din cei 285 de studenti inscrisi in fiecare an, din pacate apuca sa termine in jur de 150, iar dintre acestia doar 75-80 de persoane ajung sa lucreze efectiv in domeniul pentru care s-au pregatit. Ceilalti activeaza cu succes in cu totul alte domenii - in sistemul bancar, in publicitate, televiziune, in administratie sau chiar in politie", afirma el.

Cu cateva exceptii, nici nu este de mirare ca tinerii aleg sa lucreze in cu totul alte domenii care le aduc mult mai multi bani decat siderurgia.

La Sidex, veniturile unui inginer metalurgist variaza in functie de mai multi factori, cum ar fi domeniul in care acesta isi desfasoara activitatea, experienta sa profesionala si conditiile specifice muncii prestate. Un astfel de specialist castiga, in medie, intre 400 si 500 de dolari (340 - 415 euro) pe luna, in timp ce salariul mediu in sectorul bancar, de exemplu, este de 600 - 700 de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO