Profesii

Companiile pregatesc managerii de mediu ai viitorului

11.10.2004, 00:00 28



Problemele de mediu au devenit subiecte-cheie pentru mediul de afaceri din Romania. Indiferent daca alinierea la legislatia de mediu se face din surse proprii sau din programe externe de finantare, devine extrem de important faptul ca firmele autohtone constientizeaza importanta unui mediu sanatos. Pentru a-si imbunatati cunostintele despre gestionarea problemelor legate de mediu reprezentantii unor mari companii din Romania au "absolvit" programele de eco-management organizate de Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca.



Programul de studii postuniversitare in eco-management a fost constituit la Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca (UTC-N), printr-un accord de cooperare cu Universitatea din Minnesota, semnat in 5 iunie 1996 la Cluj-Napoca. "Universitatea Americana cauta un partener academic in Romania. Era prezenta deja in tara cu programe de instruire si asistenta tehnica, dar intentiona sa abordeze si dimensiunea universitara a proiectului", spune Dan Candea, directorul Centrului de eco-management. Proiectele Universitatii din Minnesota in Europa Centrala si de Est au inceput in 1992 cu Polonia si Ungaria. In 1996 a venit randul Romaniei. "In primul an, finantarea a acoperit in proportie de 90% costurile programului (apoximativ 15.000 de dolari), in al treilea an contributia a devenit nesemnificativa, iar din 2000 programul de studii se desfasoara prin autofinantare", afirma Dan Candea. Sumele sunt obtinute din taxele cursantilor, dar si din sponzorizari ale firmelor participante la program.



Programul face parte dintr-un proiect mai larg, intitulat Environmental Training Project, program finantat de guvernul SUA prin United States Agency for International Developmnet (USAID), destinat sa acorde asistenta tarilor din Europa Centrala si de Rasarit in vederea unei restructurari industriale care sa fie favorabila mediului. Eco-management are o structura care imbina latura tehnica (metode, instrumente privind tehnologia, utilaje, procese, sisteme), cu latura economica si manageriala.



"Sectorul protectiei mediului nu iarta pe nimeni, pentru ca toti afectam mediul prin activitatea noastra. Toate catastrofele sunt efectul interventiei omului in mecanismele naturii. In urma intrarii in Uniunea Europeana si mai ales in urma presiunilor din partea statelor europene, lucrurile vor trebui sa se imbunatateasca si la noi", este de parere Dan Candea. Programe cu orientare similara celui de eco-management se deruleaza in Polonia, Ungaria, Slovacia si Bulgaria.





Cine vrea sa fie eco-manager?



Pe parcursul celor opt editii ale programului, peste 200 de persoane si-au finalizat studiile si pot contribui la rezolvarea problemelor de mediu din cadrul societatilor in care isi desfasoara activitatea.



"Participatii la program vin din toata tara, din unitati industriale si de servicii, din institutii de cercetare si proiectare sau din cadrul unor organizatii non profit. Cea mai mare parte a cursantilor sunt trimisi si sustinuti financiar de intreprinderile sau institutiile in care lucreaza, dar exista si cursanti care urmeaza programul pe cont propriu, din convingerea ca domeniul le ofera noi oportunitati profesionale", explica Dan Candea.



Majoritatea cursantilor sunt ingineri si economisti, dar au existat si absolventi de drept, medicina, chimie, fizica sau filologie. "Vizam un segment de piata diferit fata de programele clasice de studii postuniversitare. Noi operam in domeniul educatiei continue si ne adresam celor care au o profesie, care sunt incadrati in munca", explica profesorul Candea.



Doar 10% dintre cursanti au absolvit recent studiile universitare, majoritatea sunt oameni care au deja un loc de munca. Ei doresc sa imbunatateasca ceva in directia protectiei mediului sau sa schimbe un job actual cu unul axat pe eco-management. Ideea de la care s-a pornit in elaborarea programului a fost aceea de a le oferi absolventilor capacitatea de a concepe programe si abilitatea de se implica in problemele comunitatii, pentru a determina acceptarea planurilor de mediu si pentru a implica oamenii aplicarea acestora.





De la teorie la practica



Terapia, Holcim, Rombat Bistrita, Salprest sunt doar cateva dintre firmele pentru care problemele de management de mediu au reprezentat in ultimii ani un element important in strategiile de marketing pe termen lung. In 2003, Holcim a trimis la specializare sapte reprezentanti ai departamentului de protectie a mediului. Ei au studiat teme legate de tratarea apelor uzate. Institutul de cercetari miniere din Cluj a fost reprezentat de directorul Toma Prida, iar Terapia l-a trimis pe Horatiu Muresan sa urmeze programul de eco-management. Cei doi lucreaza in prezent in cadrul unui proiect finantat de Uniunea Europeana, destinat imbunatatirii practicilor legate de mediu din cadrul firmei clujene. Pentru alti absoventi, programul a contribuit la initierea unor afaceri.



Firma Ecotera din Baia-Mare a fost infiintata de Sanda Manescu imediat dupa finalizarea studiilor. In prezent firma realizeaza studii de impact de mediu pentru clientii din Transilvania. O alta absolventa a infiintat la Cluj, la numai cateva zile dupa finalizarea studiilor, o firma ce are ca obiect de activitate colectarea pet-urilor.





Altfel de educatie



Compania Holcim Romania a lansat, impreuna cu Fundatia CONCEPT si in parteneriat cu Ministerul Educatiei, proiectul educational "Creeaza-ti mediul!" care se adreseaza elevilor din invatamantul primar si gimnazial si care isi propune sa formeze, inca de la aceste varste (10-12 ani), un comportament civic de protectie a mediului inconjurator. "Creeaza-ti mediul! este modalitatea prin care Holcim Romania urmareste sa dezvolte in randul copiilor o atitudine pozitiva fata de mediul inconjurator si sa-i familiarizeze in acelasi timp cu terminologia de specialitate. Prin acest proiect, Holcim isi asuma o responsabilitate activa si raspunde unei nevoi de informare referitoare la modalitatile posibile de protectie si grija fata de resursele naturale", a declarat Luminita Beldie, communication manager al Holcim Romania. Pentru derularea proiectului, organizatorii au realizat patru publicatii educationale: Suport educational pentru elevii de clasa a IV-a, Suport educational pentru elevii de clasa a V-a, Ghid metodologic pentru personalul didactic si Dictionar de termeni. Numarul de beneficiari directi ai proiectului pilot este de peste 1.200 de elevi si mai mult de 40 de cadre didactice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO