Profesii

Consultanta in negociere sau cine te ajuta sa vinzi cat mai bine

23.04.2007, 21:42 162

Desi nu se afla inca in nomenclatorul meseriilor, consultantii negociatori incep sa fie tot mai adesea cautati de catre marile companii care decid sa faca o achitizie sau un joint-venture. De ce? Pentru ca rolul lor este sa ajute in luarea celor mai bune decizii.
Iar munca lor este rasplatita pe masura. Astfel, companiile platesc unui consultant-negociator pentru o ora de negociere in business 200 de euro, in timp ce tariful pentru o zi poate ajunge la 1.500 de euro.
De subliniat insa ca negociatorii nu lucreaza in mod constant.
"Unele cazuri pot fi solutionate in doi ani si altele in cateva ore", spune Radu Ionescu, care este de patru ani consultant negociator si trainer in negociere de afaceri, mediere si rezolvare de conflicte.
Contractele de care se ocupa Ionescu vizeaza negocierea achizitiilor, de la firmele mari pana la joint-ventures.
Consultantul spune ca, in ceea ce priveste persoanele fizice, are foarte multe solicitari din partea celor care primesc mosteniri si adauga ca a castigat anul trecut 200.000 de euro numai din activitati de consultanta si negociere.
"De obicei aceste persoane au avut o conditie financiara submediocra si nu au experienta necesara in afaceri. Le este mult mai usor sa apeleze la un profesionist. Eu ii ajut sa faca un one time deal, afacerea vietii lor", este de parere Ionescu.
Procesul de negociere poate fi aplicat in oricare domeniu, aceasta fiind si principala diferenta dintre un negociator si un consultant in afaceri.
"Clientii imi spun ce vor si eu incerc sa obtin cele mai bune conditii pentru ei. Eu nu analizez oportunitatea unei afaceri, ci doar ii ajut sa vanda cat mai bine", precizeaza Ionescu.
In afara de negocierea clauzelor contractelor si de sumele vehiculate in cazul unei achizitii, un consultant negociator ajuta compania sa vada cum poate lucra impreuna cu alta companie in eventualitatea unei fuziuni.
Pe langa activitatea de consultanta pentru companii sau persoane fizice, Radu Ionescu este si administratorul companiei RDI, Resources, Development & Ideas, in cadrul careia antreneaza persoane din cele mai diverse domenii sa negocieze, sa comunice si sa rezolve conflicte. Timp de patru ani a avut peste 1.000 de cursanti.
Printre clientii sai se numara companii ca Orange, Raiffeisen, Coca-Cola, ING, Alcatel sau Xerox.
Un alt consultant in domeniul negocierii de afacerii este Bogdan Tanase, care are un an de experienta in domeniu si a lucrat ca negociator militar inainte de a se reprofila pe business. Si, ca in orice alt domeniu, senioritatea si experienta profesionala sunt cele care contribuie consistent la salarii.
Astfel, Tanase precizeaza ca serviciile sale sunt cam de doua ori mai ieftine decat cele ale lui Radu Ionescu, intrucat acesta din urma are mai multa experienta.
Serviciile de consultant-negociator sunt cerute in Bucuresti si mai putin in provincie. "Exista o lipsa de informare pentru ca oamenii cred ca activitatea noastra este lipsita de siguranta si de confidentialitate. Dupa ce afla mai multe, oamenii devin mai deschisi. Aceasta meserie este foarte utila pentru ca reprezinta o profesie liant, e o alternativa la rezolvarea conflictelor", adauga Tanase.
El explica ca un negociator incearca sa gaseasca o cale comuna de rezolvare a unei probleme intre companii.
"Nu competitia aduce bunastarea, ci mai mult partea tranzactionala si distribuirea solutiilor de comun acord. De obicei, atunci cand nu mai exista comunicare intre companii, acestea nu mai pot avea interese si scopuri comune", spune el, adaugand ca negociatorul incearca sa deschida canalele de comunicare si sa gaseasca noi cai de solutionare comuna.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO