Profesii

Cum s-a schimbat economia românească într-un an: În bănci, misiunea funcţionarului este de a restructura un credit, nu de a-l acorda, iar antreprenorii au devenit recuperatori de creanţe

Autor: Adelina Mihai

26.09.2010, 23:10 97

"Deşi România nu a mai prezentat interes pentru investitoriistrăini în ultimii ani, sentimentul colapsului dispare, nu maiexistă frică. Ceea ce au făcut statele finanţând băncile a ajuns lanivelul funcţionarului bancar, a cărui misiune principală devinecum să restructureze un credit, nu cum să dea un credit", a spusFlorin Pogonaru, preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri(AOAR), în cadrul unei conferinţe organizate de compania Coface, cuactivităţi în domeniul asigurărilor de credit comercial, colectăriicreanţelor, ratingului şi al informaţiilor de afaceri saufactoring.

Deficitul public şi lipsa investitorilor străini, măsurile deausteritate şi slaba absorbţie a fondurilor europene suntprincipalele probleme ale economiei, iar viitorul nu este preaoptimist, spun oamenii de afaceri şi consultanţii.

"Viitorul nu sună deloc bine, companiile vor avea în continuareprobleme. Ceea ce trebuie să facă fiecare om de afaceri este să seorienteze numai pe proiecte profitabile şi pe recuperarea decreanţe", a precizat Cristian Ionescu, country cluster manager încadrul Coface România, Bulgaria şi Slovacia.

Adrian Mihai, unul dintre acţionarii companiei de curierat FanCourier, cu afaceri de 40 mil. euro, spunea într-o discuţie cu ZFcă în firma pe care o conduce opt oameni se ocupă acum derecuperarea banilor faţă de doar unul anul trecut. Mai mult, dacăîn 2009 doar 5% dintre clienţi întârziau la plată şi solicitauprelungirea termenului, în prezent ponderea acestora a ajuns la20%.

Oamenii de afaceri susţin că, deşi acordul cu FMI pare a sederula normal, capacitatea Guvernului de a gestiona măsurile deausteritate este îndoielnică.

"Rămânem extrem de vulnerabili la deficitul public din cauzamăsurilor de austeritate. Ne menţinem într-un cerc vicios întrefinanţele publice, cererea internă şi creşterea economică, din carenu vom ieşi dacă statul va continua cu stimularea de noi taxe", amai spus Ionescu. El a mai precizat că situaţia firmelor este încontinuare destul de precară, lichidităţile sunt reduse, seconfruntă cu întârzieri la plată şi colectează cu dificultate,solicitând singure insolvenţa ca măsură de protecţie acreditorilor.

40% din companiile cu probleme şi-au cerut singureinsolvenţa

Peste 11.200 de companii se aflau în insolvenţă în primele şaseluni ale anului, în creştere cu 7,5% faţă de perioada similară aanului trecut, iar una din patru a intrat deja în faliment. Maimult, potrivit unei analize ZF dintre cele 11 companii mari, cuafaceri de peste 50 mil. euro care au intrat în insolvenţă, doardouă - Flanco şi Leonardo - au planuri de reorganizare aprobate decreditori.
"Numărul mare de insolvenţe apărute mai ales în retail a fostcauzat de extinderea agresivă a magazinelor, toate companiile voiausă câştige cotă de piaţă, fără să ia în considerare previziunilepesimiste şi scăderea consumului ca efect al crizei. O tendinţă pecare am observat-o în acest an este că 40% din cererile deinsolvenţă au venit din partea debitorilor", a spus Andrei Cioncă,managing partner la Casa de Insolvenţă Transilvania, care se ocupăde reorganizarea companiilor Flanco (preluată recent de grupulAsesoft) şi Leonardo.

Printre numele mari din retail intrate în insolvenţă se numărăPic (reţeaua de hipermarketuri controlată de fraţii Ilie şi CornelPenescu din Piteşti), Spar din Arad (deţinută de fraţii Ioan şiFloare Cuc), Trident din Sibiu, Diverta (reţeaua de librăriideţinută de Octavian Radu), toate companii cu capital românesc.

De bine, de rău, suntem în scenariul "Merge şiaşa"

Mediul de afaceri românesc se adânceşte în scenariul "Merge şiaşa", unul pesimist de recesiune economică, din care nu se va ieşidacă nu există schimbări la nivelul de funcţionare al instituţiilorde stat. Anul trecut, AOAR a publicat în ZF un articol intitulat"Patru scenarii pentru mediul de afaceri: de la «Merge şi aşa» la«Colaps» şi de la «Lumea lui Putin» la «Restabilirea încrederii»",prin care oamenii de afaceri au creat scenarii alternative pentrumediul de afaceri românesc.

"România a mers clar în ultimul an pe scenariul «Merge şi aşa»,ceea ce a fost pregnant pentru economia românească fiind faptul cănu a mai prezentat interes pentru investiţiile străine, nu a maiexistat driverul, forţa care ne trăgea înainte, din cauzaproblemelor din statele UE. În plus, absorbţia scăzută a fonduriloreuropene şi dorinţa românilor de a emigra accentuează starea de«Merge şi-aşa». Sperăm ca în 2011 să continuăm cu acelaşi scenariu,dar să creştem uşor gradul de încredere", a spus Florin Pogonaru,preşedintele AOAR.

11 miliarde de euro, insolvente

Afacerile cumulate ale companiilor care au intrat în insolvenţăîn perioada ianuarie 2008 - aprilie 2010 au însumat peste 11,3miliarde de euro, potrivit datelor centralizate de ZF pe bazainformaţiilor obţinute de la Oficiul Naţional al RegistruluiComerţului (ONRC). Peste 13.000 de afaceri au intrat în insolvenţăîncepând cu anul 2008, primul an în care criza financiară a începutsă creeze dificultăţi afacerilor locale, datele de la RegistrulComerţului arătând cât de loviţi au fost în special antreprenoriilocali care au încercat să facă o afacere în construcţii, comerţ,textile sau chiar servicii de pază.

Doar în primele patru luni ale acestui an, 44 de companii cupeste 250 de salariaţi au fost nevoite să intre în insolvenţă, faptce i-a afectat direct pe cei aproximativ 22.000 de angajaţi pe careaceste firme îi aveau la sfârşitul anului 2008. Indirect, impactulacestor dosare de insolvenţă este mult mai mare, în condiţiile încare aceste firme nu şi-au putut plăti creditorii - bănci saufurnizori - ale căror businessuri şi angajaţi pot suferi în egalămăsură.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO