Profesii

Cum sa-ti pastrezi jobul cand toata lumea face restructurari

10.05.2009, 15:11 71

Fa-te remarcat de sef, chiar daca nu muncesti mai mult!

 
"Daca un angajat nu se preocupa de masura in care sefii sai sunt constienti de valoarea contributiei sale la succesul firmei, este foarte probabil ca seful sa 'investeasca' mai departe in alt angajat, care munceste la fel de mult sau la fel de putin, dar care
s-a preocupat sa fie vizibil", sustine Dan Clement, directorul general al companiei de training si consultanta M27 Business Machine.
In opinia sa, angajatorul nu face concedieri pentru ca are preferinte pentru anumiti angajati, ci pur si simplu pentru ca i-a remarcat pe unii si pe altii nu.
Cursurile de instruire anticoncediere reprezinta o solutie pe care au readus-o trainerii in atentia celor care se tem ca vor fi concediati pe fondul crizei, prin care angajatul se face mai vizibil in fata sefului, chiar daca nu depune un volum de munca mai mare.
In urma unui astfel de program, cursantii vor invata sa se protejeze si sa concureze cu ceilalti colegi atunci cand se fac disponibilizari in companie. Practic, in cadrul programului vor fi analizate 35 de situatii reale, in urma carora cursantii vor avea o imagine mai clara despre cum gandesc si cum actioneaza ceilalti colegi (uneori chiar si impotriva lor), cum s-a ajuns sa se faca disponibilizari, cum vor actiona sefii lor in continuare sau cum pot sa dobandeasca o pozitie mai favorabila in echipa si in firma.
"O participanta la curs ne-a spus: 'Tata m-a invatat sa stau in banca mea si sa imi fac treaba bine, ca sefii ma vor remarca. Asta probabil ca functiona atunci, ca acum nu se mai aplica'", a adaugat Clement.
 
Fii optimist. Nu intra in defensiva.
 
Din luna martie pana in prezent, programul de instruire anticoncediere al consultantilor de la M27 Business Machine a avut 27 de absolventi in Romania, pretul pentru o sesiune de opt ore fiind de 149 de lei. "Cursul acesta vine sa indrepte o inechitate intre oamenii care isi vad de treaba lor si oamenii care isi vad de viitorul lor pe seama celor dintai. Cei din urma sunt nascuti cu o mare flexibilitate vertebrala si cu talentul natural de a remarca si de a utiliza toate oportunitatile pentru a progresa", apreciaza Clement. Daca in urma acestui training unii participanti vor fi totusi concediati, compania sustine ca le va returna banii platiti pentru program.
"Angajatul care simte ca va fi concediat nu trebuie sa intre in defensiva sau panica. Trecem prin vremuri grele si este foarte important ca oamenii sa fie rationali si stabili din punct de vedere emotional", a precizat Harry Meintassis, general manager in cadrul companiei de consultanta in management la nivel global Hay Group Romania.
 
 
Gandeste-te la un plan de rezerva.
 
In general, angajatii care se simt amenintati de concediere cred ca sunt nedrepatiti si adopta o atitudine defensiva, insa valoarea unui angajat este data de ceea cred sefii si colegii despre el si nu de parerea personala.
"Niciun angajat cu rezultate bune si cu o atitudine deschisa, constructiva, nu va fi dat afara. Din pacate, nu ne putem proteja cu tehnici de tip - atitudine corecta in situatii de concediere", a explicat Iuliana Stan, business manager in cadrul companiei de consultanta Human Synergistics.
Trebuie sa avem mereu un plan de rezerva in eventualitatea in care am putea fi concediati, este sfatul psihologului Aurora Liiceanu. Fiecare anagajat trebuie sa isi faca un planning de perspectiva, sa se gandeasca mereu la incertitudinea situatiei si sa aiba diferite versiuni de rezolvare in cazul in care ar putea exista schimbari. "O alta capcana in care cad angajatii este starea de infrangere, tradare si, mai rau, pierderea stimei de sine", a adaugat directorul general al Hay Group. El considera ca acestia trebuie sa accepte situatiile dificile prin optimism, curaj, stabilitate emotionala si maturitate.
 
 
Nu intra in panica.
 
Angajatii care se simt amenintati de disponibilizari tind sa actioneze mai degraba emotional si cauta sprijin la colegi sau devin brusc foarte implicati in viata institutiei.
"Este o reactie care nu aduce avantaje si uneori mobilizeaza comportamente indezirabile ca invidia, barfa, servilismul", sustine psihologul Liiceanu.
In opinia Iulianei Stan, indoielile cu privire la siguranta locului de munca pot aparea si la angajatii cu rezultate foarte bune, dar prea putin preocupati de relatia cu colegii, precum si la persoanele mai putin competente, dar deschise. Echilibrul dintre atitudinea angajatului si competenta sa este unicul criteriu pe care il va urmari angajatorul atunci cand va decide de cine mai are nevoie si de cine nu.
"Companiile ar trebui sa analizeze putin ce s-a intamplat in perioadele de dupa recesiune, pentru a evita sa-i concedieze pe cei mai buni angajati pe care ii au acum si de care vor avea nevoie cel putin in urmatoarea perioada", explica managerul Hay Group.
 
 
Fii mai bun!
 
Pe de alta parte, angajatii care au "scapat" de concediere trebuie sa fie mai eficienti. "Simplul fapt ca unii dintre colegii lor au fost concediati iar ei nu nu este un motivator suficient de bun, nici macar pe termen scurt", explica business managerul Human Synergistics.
"Angajatii isi cunosc mai bine compania decat crede de obicei managementul, zvonurile circula foarte repede si ei simt cand urmeaza restructurari", explica Viorel Panaite, managing partner in cadrul companiei de training Human Invest. Ceea ce trebuie sa faca managerii in astfel de situatii este sa sustina optimismul si angajamentul oamenilor, sa nu lase semne vizibile si sa incheie cat mai rapid procesul, pentru a minimiza efectele secundare.
De obicei, un angajat simte ca locul de munca ii este in pericol atunci cand observa schimbari de conjunctura generala in companie, precum disparitia bonusurilor, a cadourilor oferite de sarbatori sau a team-building-urilor. "Unii manageri - din lipsa de instruire sau din neglijenta - fac afirmatii si poarta conversatii publice prin care lasa de inteles ca exista favoriti si victime, inaintea unei comunicari oficiale", sustine partenerul Human Invest.
Unul din cele mai des intalnite criterii folosite in disponibilizari este vechimea in companie. "Un sef bun nu tine cont de vechime, care poate insemna incapacitatea subalternului de a fi dinamic si de a promova sau a dori o ascensiune sociala. Vechimea poate fi considerata fie loialitate, fie lipsa unor proiecte de viitor", explica Liiceanu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO