Educaţia, la export: Peste 20.000 de studenţi străini învaţă în facultăţile româneşti

22 ian 2016 Autor: Adelina Mihai

Numărul studenţilor străini care învaţă în facultăţile româneşti s-a dublat în ultimii zece ani ♦ Creşte numărul străinilor care vin din state dezvoltate, precum Israel, Franţa sau Italia, care aleg să studieze în special medicina ♦ Fără să aibă o strategie în acest sens, România a reuşit să crească valoarea adăugată din exportul de servicii educaţionale.
 
Învăţământul superior din Ro­mânia, considerat „oaia neagră“ a sistemului edu­ca­ţio­nal de către majo­ri­tatea angajatorilor, reu­şeş­te să atragă peste 20.000 de stu­denţi străini, iar o mare parte dintre aceştia provin din state cu economii mai dezvoltate decât a României. Fără să existe o stra­tegie de ţară în acest sens, cali­tatea învăţământului românesc - în special din sectorul medical – a reuşit să aducă din ce în ce mai mulţi străini să studieze în facultăţile locale, care plătesc taxe anuale de şcolarizare de câteva mii de euro pe an. Exportul de servicii educaţionale poate deveni astfel o sursă considerabilă de venituri la bugetul de stat dacă guvernul ar crea o strategie pentru ca numărul de studenţi străini să crească până la 100.000 pe an, de exemplu.

„Studenţii străini optează pen­tru studiile în România întru­cât calitatea învăţământului me­dical românesc este conside­rată la un nivel corespunzător pentru a prac­tica medicina oriunde în lume şi pentru că cetăţenii UE, cu pregă­ti­rea din România, pot să îşi con­ti­nue studiile sau să practice me­dicina, dacă şi-au finalizat aces­te studii, oriunde în Uniunea Euro­pea­nă, fără a fi necesară o recu­noaş­tere suplimentară a aces­tor stu­dii, deoarece aceasta este mu­tua­lă, prin directivă euro­pea­nă“, a ex­plicat prof. dr. Andrei Achimaş, direc­torul Centrului In­tegrat de Educaţie şi Informare din cadrul Uni­versităţii de Medi­ci­nă şi Far­ma­cie „Iuliu Haţieganu“ din Cluj.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 22.01.2016

 
Read this article in english on www.ZFenglish.com
Cuvinte cheie:
straini
, studenti
, export
, facultati
, educatie
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide