Profesii

Executivii americani incep sa fie recompensati in functie de productivitate

Executivii americani incep sa fie recompensati in functie de productivitate
14.12.2008, 15:57 17

"Eforturile legislative derulate pentru salvarea bancilor si criza financiara continua, la care se adauga presiunile venite din partea actionarilor, mass-media si a criticilor referitoare la salariile executivilor au determinat departamentele specializate in compesatii sa croiasca programe de recompensare a executivilor intr-o modalitate mult mai prietenoasa fata de actionari decat in trecut", afirma Ira Kay, director global de consultanta in materie de compensatii acordate executivilor in cadrul Watson Wyatt. El adauga ca multe din diviziile de beneficii al companiilor au inceput sa adopte programe de acest gen chiar inainte de aceasta criza, care prevad acordarea de recompense financiare doar acelor directori executivi (CEO) care performeaza.
Analiza Watson Wyatt a scos in evidenta ca, pentru prima data in ultimii ani, executivii aflati la conducerea unor companii performante au fost platiti mai bine decat executivii companiilor neperformante.
Valoarea compensatiilor financiare si a stimulentelor de alta natura acordate executivilor companiilor de succes a fost de 10,7 milioane de dolari (8,46 de milioane de euro) in perioada 2005 - 2007, cu 2,6 milioane de dolari ( 2 milioane de euro) mai mult decat valoarea celor acordate executivilor din companiile neperformante sau cu performante scazute.
Lipsa unei relatii istorice intre performanta si remuneratiile oferite executivilor reprezinta una dintre criticile frecvente aduse corportatiilor americane.
Companiile americane care ofera pachete compensatorii cu un grad de risc ridicat - formate din optiuni cu actiuni expuse unei volatilitati mari de pret - tind sa sustina un pachet de compensantii ridicat, de 12,5 de milioane de dolari (9,88 de milioane de euro), comparativ cu un program de 7,1 de milioane de dolari (5,6 milioane de euro) aferent companiilor care au programe compensatorii mai putin riscante. "Companiile americane care ofera programe compensatorii riscante ar trebui sa se astepte sa faca fata provocarilor intr-un mediu in care statul incearca salvarea bancilor, in vreme ce Guvernul isi propune diminuarea riscurilor si nu incurajarea lor", spune Kay.
Reprezentantul Watson Wyatt considera insa ca, pana la anumit prag de risc, atat companiile, cat si actionarii pot beneficia de pe urma programelor de compensatii. Studiul Watson Wyatt "Executive compensation in uncertain economic times" a fost realizat pe baza datelor depuse de 1.058 de companii pana in luna iulie a acestui an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO