Profesii

Exista viata dupa business?

Exista viata dupa business?

Mihai Ghyka, fostul director general al producatorului de bere InBev Romania: "O pauza sau un program disciplinat de 'iesire din mediul de afaceri' in orele de dupa birou te dezvolta in planul cognitiv mai mult decat un seminar ori o conferinta de specialitate."

21.04.2008, 15:54 84

Manageri sau simpli angajati, multi isi dau seama ca viata nu se invarte doar in jurul businessului si cauta sa recupereze timpii morti ai rapoartelor si ai deadline-urilor.
"Imi doresc sa petrec mai mult timp cu familia si cu fiul meu, Alexandru, in cuvintele caruia imi face placere sa descopar o altfel de lume - mai buna, mai logica si mai simpla. Acea permanenta provocare: 'Tata, de ce nu facem asa?', care sfideaza regulile si inchistarea noastra adulta ma cucereste. Mi se pare o privire proaspata si inventiva, care iti da o unda de optimism", spune Mihai Ghyka, cel care a condus in ultimii doi ani operatiunile producatorului de bere InBev Romania, numarul trei pe piata locala. El a decis sa paraseasca compania, dupa doisprezece ani de activitate in cadrul filialei locale a multinationalei belgiene. Dupa ce a plecat, managerul a precizat clar ca nu se va angaja in cadrul unei alte companii, ci doar isi propune o perioada de respiro, fara sedinte, rapoarte, cifre si negocieri.
Ghyka se va ocupa in principal de refacerea conacului familiei de la Cotesti, acolo unde bunicii si strabunicii lui isi petreceau verile. Nu si-a luat vacanta ca sa calatoreasca, chiar va calatori mai putin decat pana acum, avand in vedere ca functia sa presupunea foarte multe deplasari. "Voi calatori insa in locuri umplute de exotism ori nostalgii. Voi cauta sa-mi revad prietenii din exil ori pe cei straini, pe care i-am neglijat in ultimiii ani. Apoi, voi merge la EURO 2008 sa vad echipa nationala a Romaniei la Turneul Final", a mai spus fostul manager.
Acesta precizeaza ca decizia sa nu are nicio legaura cu downshifting-ul, adoptarea un stil de viata simplu, definit prin evitarea goanei dupa bani si pozitii. "Sunt un adept al simplitatii si al lipsei de formalism, dintotdeauna.
Fundamental, nu revin la viata de la tara, ori nu fortez sublimarea unor nevoi. Pe de alta parte, nu ma vad ca un exponent al "materialismului" noii clase de mijloc. Prin urmare nu vad cum as fugi dintr-un punct unde nu am ajuns niciodata", spune Mihai Ghyka.
Fostul director general al InBev Romania spune ca decizia luata vine in urma nevoii unei pauze in care sa recastige din timpul pierdut in ultimii 12 ani. "Voi regasi prieteni, carti si locuri. Pauza poate fi o solutie pentru a iesi din rutina. E o trezire la o realitate simpla: exista o lume fascinanta dincolo de business. O creanga inflorita, un ras de copil ori ciugulitul unei pasari pe pervaz pot fi evenimente demne de reflexie si comentariu", marturiseste fostul manager.
In esenta, in lumea businessului plafonarea este mai degraba una spirituala. "Putem chiar vorbi de o atrofiere, in anumite cazuri. Prin urmare, o pauza sau un program disciplinat de "iesire din mediul de afaceri" in orele de dupa birou te dezvolta in planul cognitiv, mai mult decat un seminar ori o conferinta de specialitate", spune Mihai Ghyka, care spune ca e posibil sa se indrepte catre un cu totul alt domeniu ori sa ajunga, candva, tot la carma unei alte multinationale sau, pur si simplu, sa ramana la conacul familiei, la Cotesti.
De asemenea, un alt manager care si-a luat un an sabatic, de data aceasta pentru a studia, este Dragos Popa, fost director general al filialei locale a Air Liquide, lider mondial in domeniul gazelor industriale si medicinale. Acesta a renuntat la jobul pe care il avea pentru a urma cursurile MBA-ului romano-canadian al Bucharest School of Management (BSM). La terminarea cursurilor, anul trecut, acesta era seful de promotie.


Sabatic in familie
Daca unii iau pauze de lucru pentru a sta cu familia, altii nu se mai complica si iau direct cativa ani sabatici in familie. Sotii Pouzet, Dan si Marilena, el arhitect, ea ilustratoare, au plecat acum mai bine de un an impreuna cu cei trei copii ai lor intr-o "expeditie" in jurul lumii. Au inceput in Florida, au "urcat" apoi pana in Alaska pentru a cobori in Patagonia. Pana la sfarsitul lui 2010 planuiesc sa se intoarca in Europa prin Australia si Asia. In prezent, familia Pouzet, sotii Daniel si Marilena, impreuna cu copiii Matei, Vlad si Ilinca se afla in Nicaragua.
"Noi nu am luat un an sabatic, am putea mai degraba vorbi de cativa ani, in mod normal patru. Apoi, nu putem vorbi de ani sabatici total, lucram in medie cam o ora pe zi, societatea noastra inca exista, totul se petrece prin internet, am pastrat contactele profesionale si, in mod paradoxal, suntem extrem de usor de gasit prin Internet oriunde am fi", explica Dan si Marilena Pouzet.
Sotii Pouzet au luat decizia de a pleca in lume si din dorinta de a-si educa copiii intr-un spirit de libertate, singura problema fiind cum sa "limiteze" timpul pe care il ocupa lucrul pentru ca aceasta calatorie sa nu fie poluata de stresul vietii anterioare.
Astfel, au pornit la drum cu un buget mediu de 2.000 de euro pentru Statele Unite, Canada si Australia si o medie de 1.000 de euro pentru America Latina si Asia. Cu acesti bani vor plati cheltuielile vietii, camping-ul, mancarea, hainele, distractiile diverse, telefonul, internetul, motorina, intretinerea camperului si asigurarea lui. Pe langa toate aspectele materiale ale calatoriei, exista insa si un alt as-pect care tine de responsabilitatile pe care si le asuma cei care iau o asemenea decizie pentru ca aceasta nu poate fi una "inocenta". Sotilor Pouzet le vine greu sa vada un an sabatic ca pe o vacanta lunga, intrucat intoarcerea dupa un an de libertate poate sa semene cu o sursa infinita de frustratii. "Anul sabatic este pentru noi mai degraba un recul fata de viata pe care o traim, o recentrare a activitatilor, a pasiunilor, o integrare a ceea ce am dori sa traim, dar nu indraznim, ne spunem ca nu este pentru noi, el ar fi si luarea riscului de a asuma concluziile, de a face schimbari profunde in viata noastra", spun sotii Pouzet, care isi doresc foarte mult sa reuseasca sa pastreze starea de libertate chiar si cand vor reveni la o viata "sedentara".
Acestia explica faptul ca odata ce pleci nu parasesti doar jobul, ci si casa si prietenii. Cu toate acestea, daca aceste bariere sunt trecute, aproape oricine isi poate permite o asemenea evadare din punctul de vedere al limitelor financiare. Singura conditie ramane ca dorinta de a trai viata pe deplin sa fie mai mare decat cea a investitiilor, a profiturilor, necesitatea si logica de a avea mai mult si de a se regasi prizonier al unor false necesitati, ale unui sistem. "Suntem cu totii cu mult mai liberi decat credem, sau cel putin ar trebui sa fim. Lucrul ne plateste cam 75 la suta din calatorie, restul venind din vanzarea casei noastre", spun Dan si Marilena Pouzet.
Cei doi spun ca nu stiu inca unde vor lucra cand se vor intoarce, insa in niciun caz intr-un birou.
"Dorim sa lucram impreuna, reducand societatea pe care o avem la minimul angajatilor, noi doi. Asta nu inseamna nici decum coborarea pretentiilor, dimpotriva. Activitatile noastre profesionale, arhitectura, grafism, ilustratii, fotografie, precum si relatiile profesionale din diverse tari ne pot permite lucrul din orice tara, profitand la maxim de aceasta exceptionala descoperire, internetul", conchid sotii Pouzet.


Unii au reusit, altii inca viseaza la asta
"Imi doresc foarte mult sa cunosc culturi si oameni noi. In acest an mi-as dori sa ajung in cele mai indepartate colturi ale lumii. Este unul din visele din copilarie sa calatoresc in jurul lumii", spune Mihai Bonca, brand manager Ciucas in cadrul Ursus Breweries.
Cu toate acestea, el stie ca nu este imposibil si ca pot exista solutii. "Evident nu vorbim aici de calatorie la "First Class", ci mai degraba de "Back-packing". Important este drumul, nu la cate stele stai", spune Bonca, adaugand ca are norocul sa lucreze intr-o organizatie open-minded, deschisa si flexibila. Cu toate acestea, managerul este de parere ca piata inca nu permite pentru moment aceste concedii sabatice. "In fond concediul sabatic este apanajul unei piete solide. Poate peste 4-5 ani", mai spune el.
Pe de alta parte, exista si manageri carora nici macar nu le-a trecut prin cap o asemenea idee.
"Nu m-am gandit la asta. N-am auzit de asta. Nu stiu pe nimeni care sa fi facut acest lucru. Momentan compania are nevoie de mine, poate peste trei - patru ani cand vor mai creste copiii mei. Pentru moment ne chinuim cu bonele", spune Eugen Paturan, country manager Indesit, unul dintre cei mai importanti jucatori de pe piata de electrocasnice.
Pe langa acestea, managerul nu crede ca organizatia in care lucreaza ar fi dispusa sa il lase sa plece. "Mi se pare normal ca persoanele care vor sa isi ia un an liber,
sa-si dea demisia si apoi sa-si gaseasca alt job", este de parere Eugen Paturan.

Anul sabatic, metoda de retentie
Milioane de oameni din Marea Britanie planuiesc sa isi ia un concediu sabatic datorita constientizarii faptului ca o pauza extinsa poate fi intr-adevar un beneficiu pentru angajati.
Unu din cinci lucratori britanici, adica aproximativ
5,5 milioane, planuiesc sa ia o pauza de lucru, potrivit unui sondaj efectuat de o companie britanica de cercetare de piata. La acestia se adauga alti trei milioane care au avut deja parte de o pauza de cariera in ultimii cinci ani.
In timp ce aproape jumatate dintre respondentii studiului spun ca au fost manati de dorinta de a vedea lumea, o treime au recunoscut ca aveau nevoie de o pauza de la ceea ce ei numesc "cursa infernala" a muncii. De asemenea, o patrime dintre acestia au spus ca sunt pur si simplu epuizati de presiunile vietii moderne.
Daca pana acum anul sabatic era specific studentilor si catorva norocosi, sondajul a aratat ca angajatii britanici sunt din ce in ce mai receptivi la aceasta idee, intr-atat incat un sfert dintre angajati lucreaza pentru organizatii care ofera printre beneficii, posibilitatea de a-ti lua un an sabatic.
Sectorul public, cel financiar si industria asigurarilor sunt cele mai bine reprezentate in acest sens, patru din zece angajati putand sa ia pauze extinse de lucru. Acelasi lucru e valabil si pentru mai mult de o treime dintre angajatii din sectorul IT si telecom, cat si pentru un sfert dintre cei care lucreaza in domeniul sanatatii.

Ce este anul sabatic?
O pauza de sase luni sau un an luata de-a lungul unei cariere cu scopul de a indeplini un scop, pentru a scrie o carte ori pentru a calatori.
Practica provine din mediul universitar unde oamenii de stiinta sau academicienii au ca beneficiu un an sabatic platit.
Exista companii care ofera un an sabatic neplatit pentru angajatii care vor sa ia o pauza in cariera.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO