Profesii

Formarea profesionala, concept abstract pentru multi angajatori

08.12.2003, 00:00 32



Majoritatea angajatorilor se bazeaza pe competenta angajatilor pentru a prospera, dar nu acorda destula atentie formarii profesionale, ci incearca, de obicei, sa-si acopere deficitul de personal cu oamenii pe care ii au deja, releva un studiu realizat intr-o suta de societati din nord-estul tarii.



Studiul privind dezvoltarea resurselor umane si politicile de formare profesionale - realizat de Institutul de stiinte ale Educatiei - a cuprins o suta de intreprinderi din zona de nord-est a tarii, una din regiunile cel mai slab dezvoltate. Din 2001, numarul firmelor din aceasta zona a crescut, mai ales in comert, intretinere si reparatii, vanzari, in timp ce transporturile si turismul au inregistrat un ritm mai lent de dezvoltare.



Desi cele mai multe companii investigate considera foarte importante competenta angajatilor pentru succesul companiei, eforturile in sensul dezvoltarii capacitatilor profesionale sunt inca limitate. Jumatate din firmele investigate au recurs la disponibilizari colective, dar fluctuatia angajatilor nu este perceputa ca fiind o problema majora.



Studiul citat releva ca aproape 40 la suta din companii se confrunta in prezent cu un deficit de angajati bine pregatiti, dar jumatate dintre angajatori spera ca aceasta nu va mai constitui o problema in viitor. Angajatorii apeleaza la modalitati diverse de evaluare a nevoilor si de acoperire a deficitului de competente, dar putini fac evaluari sistematice in acest sens, iar si mai putini reusesc sa-si anticipeze nevoile.



Aproape jumatate din intreprinderile cuprinse in investigatie prefera - potrivit sursei citate - sa acopere deficitul de personal pentru posturi care solicita noi competente apeland la personalul deja existent. Recrutarea unor persoane din exteriorul firmei este utilizata mai ales pentru ocuparea posturilor de conducere sau a celor care solicita un nivel inalt de competente.



Autorii studiului sustin ca interesul pentru recrutarea noilor absolventi este extrem de scazut. In medie, in decurs de doi ani, din o suta de angajati ai intreprinderilor investigate, doar unul este tanar absolvent (de 3,5 ori mai putin decat la nivel national). Potrivit aceleiasi surse, mai mult de jumatate din companii nu au stabilit inca nici un fel de legatura cu institutiile de formare initiala (scoli profesionale, grupuri scolare, licee sau universitati).



Jumatate dintre companiile investigate au declarat ca au asigurat stagii de formare pentru angajatii proprii (cu mult peste nivelul de 11 la suta inregistrat in 1999). "Cu toate acestea, nu se poate concluziona ca nivelul participarii angajatilor la programele de formare continua a crescut semnificativ in ultimii patru ani", adauga sursa citata.



Cele mai multe companii cred ca deficitul de competente este o problema care se va rezolva in viitorul apropiat, dar aceasta perceptie a angajatorilor pare sa fie extrem de optimista, dar insuficient justificata. Se preconizeaza ca, in urmatorii zece ani, 50-55 la suta din noile locuri de munca din tarile OECD vor solicita persoane care au absolvit forme de invatamant superior, 40 la suta vor fi destinate celor care au absolvit invatamant de nivel mediu, in timp ce numai cinci-zece la suta vor fi locuri de munca pentru cei cu nivel scazut de calificare.



De asemenea, se estimeaza ca 80 la suta din locurile de munca vor necesita utilizarea curenta a tehnologiilor informationale, in conditiile in care doar zece la suta dintre angajatii companiilor investigate stiu sa utilizeze un calculator. Aceasta presupune ca formarea profesionala ar trebui sa reprezinte o problema presanta pentru companiile romanesti, daca doresc sa devina competitive si sa faca fata pe o piata comuna, dupa anul 2007.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24