Profesii

FT: Migratia fortei de munca a crescut nivelul salarial

12.11.2007, 19:10 147

Numarul cetatenilor romani si bulgari care muncesc in strainatate a crescut puternic dupa 2002, cauzand un deficit pe pietele locale ale fortei de munca, in special pe segmentul de activitate necalificata, iar aceasta situatie a determinat in paralel majorari salariale consistente in cele doua tari.
Avand in vedere ca aproximativ doua milioane de romani muncesc in strainatate si luand in considerare ritmul accelerat de dezvoltare economica, situatia pe piata locala a fortei de munca devine tot mai tensionata, relateaza cotidianul britanic Financial Times.
Rata somajului in Romania a scazut de la 7% in 2003 la 5,2% la finele anului 2006 si si-a continuat ulterior trendul descendent, coborand la aproape 4% in prezent. Declinul somajului s-a corelat cu un avans general consistent al salariilor, ritmul de crestere plasandu-se la circa 20% pe an dupa 2002, potrivit datelor Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD). In aceste conditii, greutatile intampinate de dezvoltatorii imobiliari din Bucuresti in identificarea muncitorilor pentru lucrarile de constructii sunt putin surprinzatoare, comenteaza FT.
Ritmul de crestere a salariilor a atins cele mai inalte cote pe segmentele de activitati care presupun calificare minima si care permit, cu usurinta, relocarea muncitorilor in strainatate, potrivit lui Clemens Grafe, economist pentru Europa, Orientul Mijlociu si Africa la UBS.
"In Romania, se observa o crestere mai rapida a salariilor in sectoarele de activitate necalificata, precum domeniul hotelier, de restaurante si constructii", a spus Grafe.
Cresterea salariilor in sectorul de constructii a depasit inflatia salariala medie, iar veniturile muncitorilor sunt in prezent cu aproximativ 50% mai mari decat in perioada similara a anului 2006, potrivit dezvoltatorului imobiliar Diwaker Singh, din Bucuresti.
Cel mai important declin inregistrat de Romania la nivelul fortei de munca a avut loc in anul 2002, odata cu desfiintarea vizelor pentru cetatenii romani catre UE.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24