Profesii

Hay Group: Salariile managerilor vor creste cel mai mult

27.02.2008, 18:23 27

Salariile vor creste in acest an in medie cu 15%, cel mai semnificativ avans inregistrandu-se la nivelul pozitiilor de management - 15,7% si in cazul muncitorilor, unde cresterea salariala previzionata va fi de 15,5%, potrivit unui studiu realizat de Hay Group, companie globala de consultanta.
Cel mai redus ritm de crestere se va vedea la nivelul personalului administrativ, unde salariile vor creste cu 14,4%, in timp ce specialistii vor avea salarii cu 14,5% mai mari la finele acestui an.
Estimarile privind cresterile salariale ale companiilor participante la studiu au fost revizuite in crestere in ultimele luni.
"In mai 2007, participantii la studiul Hay Group de remunerare se asteptau la o crestere medie a salariilor de 10,2% pentru 2008. Cresterea medie prevazuta pentru anul acesta in februarie este cu 4,8% mai mare si ne asteptam sa fie de aproximativ 15%", a spus Alina Popescu, managerul diviziei de studii de remunerare al Hay Group Romania.
Nivelurile profesionale care vor vedea cele mai mari cresteri salariale sunt si cele mai afectate de deficitul de personal. "Companiile din Romania continua sa se lupte in special cu lipsa de specialisti calificati, ingineri, si manageri experimentati, cunoscatori de limbi straine si cu solide abilitati manageriale", spun reprezentantii Hay Group. Acestia adauga ca posturile de vanzari si marketing, cele din sectorul IT - foarte specializate - si pozitiile de muncitori calificati sunt de asemenea greu de acoperit.
Previziunile Hay Group sunt mai optimiste comparativ cu cele ale specialistilor de la Mercer, care au estimat pentru acest an cresteri salariale cuprinse intre 9,3 si 15%. De asemenea, studiul Mercer privind majorarea salariala in acest an arata ca cel mai mult vor creste salariile muncitorilor necalificati, cu marje cuprinse intre 11,7 si 15%, ale celor calificati - 11,3 - 12,8%, in timp ce managerii, sefii de organizatie si specialistii vor castiga cu pana la 12% mai mult la sfarsitul lui 2008.
Cat priveste problemele cu care se confrunta companiile, mai mult de jumatate dintre participantii la studiul Hay Group au enumerat retentia, selectia si recrutarea, trainingul, sistemul de motivare si managementul performantei ca fiind preocuparile si provocarile majore ale acestui an.
Astfel, 70% dintre organizatii au declarat ca pastrarea angajatilor in companie reprezinta o problema prioritara in strategia lor, in timp ce 63% pun pe lista provocarilor din acest an selectia si activitatile de recrutare. Relatia cu sindicatele ii preocupa pe 28% dintre angajatori, iar 25% s-au declarat ingrijorati de fenomenul absenteismului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO