Profesii

În ce ţări preferă românii să plece la muncă

În ce ţări preferă românii să plece la muncă

Foto: Shutterstock

Autor: Corina Mirea

26.07.2012, 18:30 2465

"Moda" locurilor de muncă din Italia sau Spania pare să fi apus, ca urmare a declinului economic înregistrat de cele două ţări în care lucrează aproape două milioane de români. Marea Britanie, Germania şi Franţa - cele mai puternice trei economii din Europa - au atras în perioada aprilie - mai 2012 aproximativ 90% din CV-urile trimise de românii care vor să lucreze în străinătate, reiese dintr-un studiu realizat de site-ul de recrutare Tjobs.ro.

Fie că sunt bucureşteni, moldoveni, ardeleni sau munteni, printre cele mai puţine aplicaţii pe care românii le-au făcut au fost pentru posturile disponibile în Italia (1.163 din Muntenia şi Dobrogea, 1.003 din Ardeal şi Banat sau 711 din Moldova) şi Suedia. Asta în timp ce pentru Marea Britanie, ţara pentru care românii au depus cele mai multe CV-uri, site-ul de recrutare a înregistrat 3.658 de aplicaţii din Ardeal, 3.013 din Muntenia, 2.367 din Moldova şi 1.590 din Bucureşti.

Unul dintre motivele pentru care Italia şi Spania nu mai prezintă atât de mult interes pentru românii care vor să muncească în străinătate ar putea fi criza economică ce a dus la pierderea încrederii investitorilor, scăderea consumului şi creşterea şomajului. În prezent, un million de români lucrează în Italia şi 800.000 în Spania, iar rata şomajului este de 10%, respectiv 24%. Prin urmare, este puţin probabil ca interesul românilor pentru locurile de muncă din aceste ţări să crească în următoarea perioadă.

Joburile sezoniere rămân printre cele mai căutate în rândul românilor - aproximativ 50% dintre locuitorii fiecărei zone amintite au aplicat pentru locuri de muncă sezoniere în turism, construcţii, catering sau agricultură.

În ceea ce priveşte muncile necalificate (îngrijirea bătrânilor sau asistenţă socială), locuitorii Capitalei şi cei din zona Moldovei sunt mai puţin interesaţi de un astfel de loc de muncă decât românii din Ardeal şi Banat sau Muntenia şi Dobrogea. În timp ce bucureştenii şi moldovenii au aplicat în proporţie de 17- 19% pentru un job de îngrijitor sau asistent social, proporţia ardelenilor şi muntenilor care au optat pentru un astfel de post a fost de 20-23%.

Pentru locurile de muncă în sectoare care necesită specialişti, locuitorii Capitalei au depus cele mai multe CV-uri. Mai mult de 32% dintre bucureştenii care au aplicat pentru un loc de muncă în străinătate vor să lucreze ca asistenţi, medici sau pe diverse poziţii în industria alimentară şi turism.

Din punctul de vedere al preferinţelor pe domenii, muntenii şi dobrogenii vor să muncească în construcţii sau transport, spre deosebire de locuitorii Moldovei, care vor să lucreze ca personal medical şi sanitar.

Cele mai multe CV-uri (13.659) din totalul de aproximativ 39.600 aplicaţii pentru un loc de muncă în cadrul unei companii din Europa au venit din partea românilor din Ardeal şi Banat, potrivit Tjobs.ro, în timp ce bucureştenii sunt pe ultimul loc la acest capitol, cu doar 5.281 de aplicaţii.

Printre platformele de recrutare online care activează pe piaţa locală se numără Hipo.ro, eJobs, MyJob sau BestJobs.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels