Profesii

Inspecţia Muncii: Sunt sancţionaţi mai drastic angajatorii care au sub 5 angajaţi la negru prin comparaţie cu cei care au depăşit acest prag

Dantes Nicolae Bratu: Numărul de per­soane identificate fără contract individual de muncă pe control s-a dublat faţă de anul 2014.

Dantes Nicolae Bratu: Numărul de per­soane identificate fără contract individual de muncă pe control s-a dublat faţă de anul 2014.

Autor: Adelina Mihai

17.02.2016, 00:08 716

Inspectorii de muncă au depistat în 2015 un număr de 10.332 de persoane care desfăşurau activi­tate fără forme legale în compa­niile din România, numărul muncitorilor „la negru“ descoperiţi fiind cu un sfert mai redus decât în 2014 şi cu o treime faţă de situaţia din 2013, arată datele Inspecţiei Muncii.

Spre comparaţie, un raport din 2013 al Consiliului Fiscal arăta că numărul muncitorilor „la negru“ din România era de circa 1,5 milioane de persoane.

Deşi reprezentanţii Inspecţiei Muncii spun că rezultatele activităţii lor din 2015 au fost mai bune decât în 2014, întrucât s-au făcut controale mai puţine, dar mai calitative, ei admit totuşi că este necesară modificarea Codului muncii. Motivul? Pedeapsa cu închisoarea pentru angajatorii care primesc peste 5 persoane „la negru“ la muncă nu îi sperie pe aceştia, pentru că în justiţie şefii companiilor care au avut angajaţi la negru nu sunt pedepsiţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO